Filmifondilt sai kevadvoorus toetust viis linateost

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
A. H. Tammsaare romaani «Elu ja armastus» filmivõtted Tartu trükimuuseumis.
A. H. Tammsaare romaani «Elu ja armastus» filmivõtted Tartu trükimuuseumis. Foto: Sille Annuk

Tartu filmifondi kevadvooru laekus kaheksa taotlust, toetada otsustati seekord viie filmi tootmist kogusummas 60 600 eurot.

Toetuse said kaks dokumentaalfilmi: «Eesti mees» (produtsent ja stsenarist Tushar Prakash, režissöör Anna Hints, tootja Kae Noh) ja «Vinge mutt» (produtsent Jaak Kilmi, stsenarist ja režissöör Andres Keil, tootja Pimik).

«Eesti mees» on India mehe eneseotsingutest Eestis ning laiemalt meheks olemisest ning erinevate kultuurikeskkondade kohtumisest. «Vinge mutt» räägib Otepää küngaste vahel tegutsevast tallipidajast ja treenerist Merike Markusest, kelle hoolitseda on ratsahobused ja ohjata lapsed, kes nendega tegelevad ja võistlevad.

Toetati ka kahte Taska Filmi produtseeritavat täispikka mänguflilmi: «Vari» (produtsent Kristian Taska, stsenarist Indrek Hargla, režissöör Jaak Kilmi) ning «Elu ja armastus» (produtsendid Kristian Taska ja Adeele Tähemaa, stsenarist Martin Algus, režissöör Helen Takkin).

Kilmi uues filmis tegutseb Eesti kirjandusloo üks erilisemaid ja tundelisemaid figuure Juhan Liiv detektiivina, kelle lahendada on ääremaastunud Eesti külaühiskonnas robustseid mõrvalugusid.

A. H. Tammsaare samanimelisel romaanil põhinev mängufilm «Elu ja armastus» viib meid ühe ootamatu armastusloo keskmesse, kus kaks Eesti kirjandusest tuntud ikoonilist tegelast Rudolf ja Irma elu ja armastuse järskude pööretega silmitsi seisavad. Esimest korda täispika mängufilmina ekraanidele jõudev «Elu ja armastus» annab aegumatutele teemadele värske vaatepunkti, luues üllatavaid paralleele tänapäevase maailmaga. «Elu ja armastus» on lühifilmide ja reklaamidega auhindu võitnud režissöör Helen Takkini debüütmängufilm.

Lühimängufilmidest otsustati seekord rahastada Stellar Filmi «Saunapäeva» (produtsent Johanna Maria Paulson, stsenaristid-režissöörid Anna Hints ja Tushar Prakash). «Saunapäev» on tõuke saanud Anna Hintsi dokumentaalfilmist «Savvusanna sõsarad», sest siingi toimub tegevus suitsusaunas, kuid loodava mängufilmi keskmes on seekord mehed ning nende oskamatus oma tunnetega tegeleda.

«On hea meel toetada nii mitut Tartus resideeruvat filmiloojat ning lõppenud taotlusvooru projekte lugedes oli rõõm näha, et Lõuna-Eesti on endiselt väga huvitavalt pildis eriilmelistes filmiprojektides dokumentaalidest mängufilmideni. Filmifondi laienemise tulemusel ja fondi toetusel loodame edaspidi veelgi laiemat Lõuna-Eesti filmitegijate ja võttepaikade kaasamist,» sõnas Tartu filmifondi projektijuht Signe Somelar-Erikson.

Toetatud filmide võttepaigad asuvad Tartu linnas, Tartu maakonnas, Võru- ja Valgamaal. Esimesi esilinastusi on oodata juba 2024. aasta alguses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles