Palupera mõisa peahoone saab liigsest niiskusest vabaks

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Palupera mõisahoone.
Palupera mõisahoone. Foto: Kayvo Kroon

Elva vallas Paluperas asuvas mõisahoones tehakse suveperioodil hüdroisolatsioonitöid. Tööd on planeeritud valmima enne uue õppeaasta algust, 15. augustiks.

19. sajandil rajatud Palupera mõisa peahoones tegutseb ka kool, mis tähistab sel sügisel 90. tegutsemisaastat. Puithoone tagaküljel käivad suvevaheajal aktiivsed kaevetööd, sest tehakse vundamendi välisosa hüdroisolatsioonitöid.

Mõisahoone keldrikorrus on täielikult kasutuses – seal asub köök, söögisaal, töökoda ja pesuruumid –, kuid aastakümneid on suurvee ajal oldud hädas liigniiskusega, sageli on vesi lausa põrandatel olnud. Remondiga rajatav hüdroisolatsioon ja niiskustõke hoiavad vundamendi ja sokliosa edaspidi kuiva ning vähendavad selle soojajuhtivust. Lisaks soojustusele paigaldatakse hoonele ka kaitse- ja drenaažimatid, uus drenaažitorustik ning rajatakse uus, valguskaevudega sillutis.

Töid teeb OÜ Ameron Ehitus ning muinsuskaitselist järelevalve teenust osutab OÜ Thoren. Tööd maksavad 86 000 eurot, ehitus on planeeritud valmima enne uue õppeaasta algust, 15. augustiks.

Hoolimata töödest ootab Palupera mõis ka sel suvel külalisi. Külastusmängu «Unustatud mõisad» vältel avatakse huvilistele uksed 8.-9. juulil, 29.-30. juulil ja 12. augustil. Avatud on näitus ja kohvik ning toimuvad kella kolme kontserdid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles