Eesti suurim vanamootorrataste kokkutulek toimub seekord Otepääl ja Kanepis

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Vanamootorrataste paraad.
Vanamootorrataste paraad. Foto: Eesti Vanamootorrattaklubi Unic-Moto

Vanamootorrataste 36. rahvusvaheline kokkutulek Otepää Moto 2023 peetakse 7.–9. juulini Valgamaal. Vanemaid kui 35-aastaseid mootorrattaid tuleb üritusele üle 120, laupäeval toimuvad  Otepää keskväljakul ja Kanepi gümnaasiumi õuel tasuta näitused.

Kokkutulekule kogunemine algab reede õhtul, laupäeval toimub suur ühissõit Lõuna-Eesti kurvilistel teedel ning kaks näitust. Otepääl toimuva väljapaneku ajal leiab juba aset ka traditsiooniline regulaarsussõit Rinaldo karikale. Regulaarsusõidu start antakse seisva mootoriga mootorratturile: kui aeg hakkab jooksma, peab juht käivitama ratta ja sõitma järjest kaks ettenähtud ringi. Seejuures tuleb peast arvestada esimesele ringile kulunud aega ja valides vastavalt sellele ka teise ringi kiiruse, et kahe ringi aegade vahe tuleks võimalikult väike. Kella võistlusel kasutada ei tohi.

Rinaldo karika ajalugu on pikk, seda antakse välja 1978. aastast ning tänavu toimub see 27. korda. Võistluse idee algataja oli Eesti motosportlane Karl Rinaldo, kes on öelnud, et mootorrattur peab olema distsiplineeritud ning mitte alati kihutama, vaid mõistusega ja täpselt sõitma.

Ühissõit algab laupäeval kell 10 marsruudil Sokka-Otepää-Sihva-Arula-Puka-Rõngu-Arula-Otepää ning pärast näitust Otepääl jätkatakse sõitu kell 15.30 Otepää-Valgjärve-Kanepi. Kell 17 starditakse Kanepist läbi Urvaste tagasi Sokkale.

Osalejaid tuleb kokkutulekule ka väljastpoolt Eestist. Kohale sõidavad vanatehnikahuvilised Soomest, Lätist ja Leedust. Peetakse ka restaureerimiskonkurss, kus kõige paremini taastatud mootorratta omanikud saavad autasu. Vanamootorrataste entusiastid on terve aasta ehitanud ja restaureerinud unikaalseid tsikleid, et neid kokkutulekul esmakordselt ka teistele näidata.

Ühtlasi on tänavu motomaailmas suur juubeliaasta ning üle maailma tähistatakse mootorrataste BMW 100. ja Harley-Davidsoni 120. sünnipäeva. Lisaks juubeliaasta masinatele saab kokkutulekul näha mootorrattaid IŽ, Dnepr, Zündapp, Indian, AWO, Ariel, Imperia, Jawa, KMZ, CZ, NSU, Norton, Royal Enfield, Ural, Yamaha, Honda, Calthorpe, Moto Guzzi, Nimbus, BKW, BSA, Triumph, AJS, D-Rad, M72, IFA, Tuula ja Moskva.

Vanamootorrataste väljanäitus laupäeval, 8. juulil

kell 13-15 Otepää keskväljakul

kell 16-–7 Kanepi gümnaasiumi hoovis

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles