Arhitektuuriteadlane Triin Ojari: Tartu vajab tihedust ja uut arhitektuuri (3)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy
Eesti Arhitektuurimuuseumi direktor Triin Ojari.
Eesti Arhitektuurimuuseumi direktor Triin Ojari. Foto: Mihkel Maripuu

Arhitektuurimuuseumi direktor arhitektuuriteadlane Triin Ojari tõdes kavandatava südalinna kultuurikeskuse konkursitööde esimesi pilte vaadates, et kuue parima seas on sääraseid, mis meenutavad nooblit ärihoonet, kuid läbivaks jooneks on ootuspärane ratsionaalsus.

Triin Ojaril on hea meel, et Süku projektiga on jõutud järgmisse etappi ja kuue töö seast valitakse see, mis loodetavasti enne järgmise kümnendi algust Tartusse ka kerkib. «Tartu kesklinn vajab tihedust ja vajab ka kvaliteetset uut arhitektuuri – reeglina on põnevama lahendusega just avaliku sektori tellimusel valminud kultuuriobjektid,» sõnas ta.

Kui ERMi hooneseisab uhkes üksinduses keset maastikku ja on võimas kujund omaette, siis Süku hakkab olema selgelt teistsuguse iseloomuga. Ojari selgitas, et asukoht kesklinnas ning linna soov saada võimalikult avatud ja linnaelu pulssi tabav hoone tähendavad heas mõttes kultuurikaubamaja, millel on aktiivne tänavakorrus ja piisavalt universaalne kest, et kõiki pakutavaid «kaupu» mahutada. «Kultuuri sulandumine sündmuskorralduse ja inimeste loomingulise aktiveerimise rüppe on trend, mis kajastub ka moodsate kultuurihoonete ruumiprogrammides. Suurepärane näide majast kui linlikust elutoast on näiteks soomlaste Oodi Helsingis,» sõnas arhitektuuriteadlane.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles