Galerii Selgusid südalinna kultuurikeskuse arhitektuurikonkursi kuus parimat tööd (10)

Eili Arula
, ajakirjanik
Copy

Tartu kesklinna kavandatava südalinna kultuurikeskuse rahvusvahelisel arhitektuurivõistlusel on selgunud kuus parimat tööd. 14. juulil kell 14 toimuval auhinnatseremoonial selgub võidutöö ja avatakse ümbrikud parimate tööde autorite nimedega.

Žürii otsusel on kuue parima töö märgusõnad tähestikulises järjekorras «Aed», «Paabel», «Puidust siluett», «Roheline kultuurikeskus», «Tarte Tatin» ja «The Line and the Dot».

Žürii otsustas ära märkida ka ideekavandid «Maastikuga seotud mälestused» ja «Väike mets», mida ei tasustata rahalise preemiaga, kuid mille arhitektuurne kontseptsioon väärib eraldi esile tõstmist.

Võistlusel antakse välja kuus preemiat: esimene koht 60 000 eurot, teine koht 40 000 eurot, kolmas koht 20 000 eurot ning kolm ergutuspreemiat igaüks 10 000 eurot.

14. juulil kell 14 toimub autovabaduse puiestee laval auhinnatseremoonia, kus antakse teada žürii otsus, milline on võidutöö ja kuidas jagunevad ülejäänud preemiad. Avatakse ka ümbrikud autorite nimedega. Samal päeval avatakse ka kuue parima töö näitus autovabaduse puiesteel, kõikide hinnatud töödega saab tutvuda veebis. Auhindade üleandmiselt tehkse ka otseülekanne, mille lingi leiab Tartu linna kodulehelt või Facebooki lehelt.

Arhitektuurivõistluse žürii esimehe Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul rõõmustas see, et huvi südalinna kultuurikeskuse projekteerimise vastu oli arhitektide hulgas väga suur. «Nii suur hulk töid tegi otsustamise kindlasti keerulisemaks, kuid samas andis kindluse, et leiame üles selle ühe ja õige töö, mida Tartu lõpuks vajab,» lisas linnapea.

Žürii koosseisus on Tartu linnapea Urmas Klaas (žürii esimees), Tartu linnaraamatukogu direktor Kristina Pai, Tartu kunstimuuseumi direktor Joanna Hoffmann, Tartu linnavalitsuse ehitusteenistuse juhataja Priit Metsjärv, Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus, arhitekt Enrique Sobejano (Nieto Sobejano Arquitectos, Hispaania), arhitekt Veronika Valk-Siska (Eesti arhitektide liit), arhitekt Tõnu Laigu (QP Arhitektid, Eesti) ja maastikuarhitekt Martin Allik (MARELD landskapsarkitekter, Eesti/Rootsi).

Südalinna kultuurikeskuse rahvusvahelisele arhitektuurivõistlusele esitati kokku 105 pakkumust 107 tööga. 28 võistlustööd oli Eestist ja 79 välisriikidest. Töid esitati 26 riigist. Žüriile hindamiseks läks 102 võistlustööd.

Avaliku üheetapilise arhitektuurivõistluse eesmärk on leida Tartu südalinna kultuurikeskuse hoone ja väliruumi rajamiseks parim arhitektuurilahendus. Osalejate ülesanne on esitada ideekavand kultuurikeskusest, kus on ruumid Tartu linnaraamatukogule, Tartu kunstimuuseumile, sündmuskeskusele ja teistele kultuurikeskust toetavatele funktsioonidele ning selle ümber elurikas ja mitmekesine park ja inimmõõtmeline avalik ruum. Hoone peab sobituma etteantud asukohta ja miljöösse ning looma terviku Emajõe-äärse linnaruumiga.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles