Kõik on oodatud reedest pühapäevani laulu- ja tantsupeo auks oma kodule lippu heiskama

Kristofer Seema
, reporter
Copy
Noorte laulu- ja tantsupeole «Püha on maa» pühendatud riigilipu heiskamise tseremoonia Toompeal.
Noorte laulu- ja tantsupeole «Püha on maa» pühendatud riigilipu heiskamise tseremoonia Toompeal. Foto: Erik Peinar

Reedest pühapäevani Tallinnas toimuva noorte laulu- ja tantsupeo puhul on kõik oodatud oma kodus ja töökohas sinimustvalget lippu heiskama.

Reede hommikul heisati Tallinnas Pika Hermanni tornis noorte laulu- ja tantsupeo puhul pidulikult Eesti lipp.

Heiskamist assisteerisid kaks koorilauljat, kaks rahvatantsijat ja kaks rahvapillimuusikut, kes kõik astuvad üles alanud XIII noorte laulu- ja tantsupeol «Püha on maa». Tseremoonial osalesid ka peo kunstilise toimkonna liikmed Pärt Uusberg, Agne Kurrikoff-Herman ning Juhan Uppin.

Tseremoonia sai alguse hommikul kell 7. Eesti trikolooril aitasid Pika Hermanni masti jõuda rahvamuusikud Roald Mattias Robam ja Kristjan Raidma, rahvatantsijad Oskar Hallop ja Annika Mirka ning koorilauljad Emma Aleksandra Jaanson ja Maria Rüster.

Laulupeo kunstiline juht Pärt Uusberg sõnas lühikeses tervituses: «Usun, et taoline kaunis žest muudab algavateks peopäevadeks meie maa veelgi pühalikumaks. Ühtlasi on lipud justkui sillad meie vahel, mis seovad meid omavahel kokku, Virust Võruni, Kuressaarest Narvani.»

Peolisi tervitas ka riigikogu esimees Lauri Hussar. «See on meie jaoks väga eriline pidu. Ja sel põhjusel on ka laulu- ja tantsupeo päevad täna ja edaspidi lipupäevad,» sõnas ta.

Riigikogu võttis eelmise aasta lõpus vastu seaduse, millega muutis üldlaulupeo, üldtantsupeo ning noorte laulu- ja tantsupeo toimumise päevad lipupäevadeks. Esimest korda heisataksegi uue seaduse alusel lipud 30. juunil 2023, mil algab XIII noorte laulu- ja tantsupidu «Püha on maa».

Seaduses küll sätestab, et lipupäevadel heiskavad Eesti lipu riigi- ja kohaliku omavalitsuse asutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud, kuid Eesti laulu- ja tantsupeo sihtasutus loodab väga, et sinimustvalge lipp ehib neil päevadel ka paljusid kodusid üle Eestimaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles