Tartu lõpetab ilutulestiku laskmise avalikel üritustel (10)

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Viimati said tartlased kesklinnas linna korraldatud ilutulestikuga tervitada 2020. aasta saabumist.
Viimati said tartlased kesklinnas linna korraldatud ilutulestikuga tervitada 2020. aasta saabumist. Foto: Sille Annuk

Tartu linnavalitsus otsustas piirata linnas ilutulestiku laskmist, et vähendada liigset müra ja keskkonnakahju. Edaspidi ei tohi Tartu linna avalikel üritustel kasutada keskmise ja kõrge ohutasemega F3- ja F4-kategooria ilutulestikke. Sama keeld kehtib ka kõikidele Tartu linnalt toetust saanud üritustele.

Ilutulestiku kasutamise kord lisatakse Tartu keskkonnahoidlike ürituste korraldamise juhendi minimaalsete nõuete hulka. Juhendit peavad jälgima kõik avaliku ürituse ja linnalt toetust saanud ürituse korraldajad.

Tartu linnavalitsuse kultuuriosakonna juhataja Sten Svetljakov ütles, et ürituste korraldamise valdkonnas on tänapäeval väga palju häid võimalusi visuaalse kujunduse nauditavaks muutmiseks. «Peamiselt kasutatakse valgustehnilisi lahendusi ja kindlasti näeme tulevikus ka ilutulestiku asendamiseks rohkem droonide etteasteid. Usun, et Tartu näitab muudatusega väga head eeskuju, et me ei peaks kinni hoidma vanadest asjadest, mis võivad olla kahjulikud keskkonnale ning ka paljudele väiksematele ja suurematele tartlastele,» sõnas Svetljakov.

Kõrgema kategooria ilutulestikud tekitavad tugevat müra ning suurt valgus- ja õhureostust. Pürotehnilistest toodetest välja paiskuvad ained on mürgised ja kantserogeensed. Lisaks tekib pürotehnika kasutamisest ka rohkesti jäätmeid, mis kuuluvad ohtlike jäätmete nimekirja, kuid tihtipeale satuvad need teadmatusest ikkagi olmeprügi hulka. Mürast ja valgussähvatustest on enim ohustatud väikelapsed ja haiged (epileptikud ja posttraumaatilise stressihäire all kannatajad). Samuti on müra ja valguse suhtes tundlikud loomad ning linnas ja selle ümbruses pesitsevad linnud.

Väiksemat häiringut põhjustavaid F2-kategooria pürotehnilisi tooteid on võimalik edaspidi kasutada, kuid vastavalt keskkonnahoidlike ürituste juhendile soovitatakse leida muid visuaalile keskenduvaid võimalusi. Eramaal peetavatel eraüritustel võib endiselt kasutada ka kõrgema kategooria ilutulestikku, kuid selleks tuleb enne küsida luba linna ettevõtluse arengu osakonnast.

Uued reeglid hakkavad kehtima selle aasta sügisel. Kõrgema kategooria ilutulestiku kasutamise keeld lisatakse ka keskkonnahoidlike ürituste korraldamise juhendisse.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles