JÄRELVAADATAV Tartu linna päeva ilmestasid tantsulised ooperisümbioosid

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Näitlejad Mer­ilin Kirbits (vasakult), Tarvo Krall ja Maarius Pärn ning laulja Liis Lemsalu ja ooperisolist Rasmus Kull (esiplaanil) improviseerivad lavastuse «Katse» proovis.
Näitlejad Mer­ilin Kirbits (vasakult), Tarvo Krall ja Maarius Pärn ning laulja Liis Lemsalu ja ooperisolist Rasmus Kull (esiplaanil) improviseerivad lavastuse «Katse» proovis. Foto: Rasmus Kull

29. juunil tähistatud Tartu linna päeva programmi tuuma moodusta lavastused, milles on ooperimuusika ja laiemalt klassikaline muusika eksperimentaalselt ühendatud millegi muu loomingulisega. Erinevalt eelmisest kuuest korrast, kus mängu oli võetud sõnateater, oli tänavuses ooperisümbioosis muusikaga ühendatud tants ja ka improvisatsioon. Tartu Postimees vahendas kaht etendust otseülekandes ja need on nüüd järelvaadatavad.

Otseülekanded

Kell 15

Vanemuise kontserdimaja

Ooperisümbioos: Eesti Rahvusballett, «Rigoletto»

Eesti Rahvusballeti ooperisümbioos esietendub Marina Kesleri juhtimisel. Giuseppe Verdi kuulsa ooperi «Rigoletto» muusikajuht on Jaan Ots (Rahvusooper Estonia) ja kunstnik Reili Evart (Rahvusooper Estonia). Laval on balletitantsijad Anna Roberta (Eesti Rahvusballett) ja Jevgeni Grib (Eesti Rahvusballett) ning ooperilauljad Elina Nechayeva ja Rauno Elp (Rahvusooper Estonia).

Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

Kell 17

Elleri kooli saal

Ooperisümbioos: Fine 5 tantsuteater, «Telefon»

Tantsuteatri ooperisümbioos esietendub linna päeval Tiina Olleski ja Renee Nõmmiku juhtimisel. Helilooja Gian Carlo Menotti lühiooperi «Telefon» muusikajuht on Piia Paemurru (teater Vanemuine). Laval tantsijad Olga Privis, Simo Kruusement ja Tiina Ollesk ning ooperilauljad Maria Listra ja Tamar Nugis (Rahvusooper Estonia).

Video ei ole enam kättesaadav. Video ei ole enam kättesaadav.

«Sellel aastal teeme liikumisaastast inspireerituna koostööd improteatri ja kahe tantsuteatriga,» lausus Tartu linna päeva peakorraldaja Reigo Tamm. «Põnev on näha, kuidas ooperilauljad ja tantsijad võrdsete partneritena jutustavad koos ühte lugu.»

Improvisatsioonid

Esimesena on Tartu päeva programmis improteatri Impeerium ooperisümbioos «Katse», mille esimene etendus algab kell 13 (teine kell 16) Athena keskuses. Publiku ees on näitlejad Merilin Kirbits, Maarius Pärn ja Tarvo Krall ning lauljad Liis Lemsalu ja Rasmus Kull.

«Vaatajad näevad improvisatsioonilisi stseene erinevates žanrites,» ütles Merilin Kirbits. «Oleme toonud laulja ja ooperisolisti improvisatsioonilise teatri maailma, kus väga suureks inspiratsiooniks on muusika. Kõik laulud, ka tekstid, sünnivad etenduse ajal, ja me kasutame ka publiku inspiratsiooni.»

Etendusteks valmistumisel läbivad Liis Lemsalu ja Rasmus Kull improvisatsioonilise teatri koolituse. Ühistes proovides valitakse välja stseenide loomise tehnikad, mis on neile kahele kõige meelepärasemad.

«Stseenid sünnivad kohapeal, aga igas stseenimängus on näitlejatel erinev ülesanne. Lõppkokkuvõttes me ikkagi ei tea, millised stseenid on etenduses, sest meie peamine inspiratsioon on publik,» lisas Merilin Kirbits.

Armastuse kolmnurk

Tantsuteatri Fine 5 koreograafid-lavastajad Tiina Ollesk ja Renee Nõmmik toovad kell 14 (ja kell 17) Elleri kooli Tubina saali lavale Gian Carlo Menotti lühiooperi «Telefon ehk Armastuse kolmnurk», milles astuvad üles tantsijad Olga Privis, Simo Kruusement ja Tiina Ollesk ning ooperilauljad Maria Listra ja Tamar Nugis. Muusikajuht on Piia Paemurru.

«Kui hakkasime otsima ooperiteemasid, mis meid praegu huvitab, jõudsime 1947. aastal esietendunud Menotti ooperini «Telefon»,» rääkis Tiina Ollesk. «Telefonist on saanud tänapäeval inimese käepikendus või kolmas aju. Selle lavastuse taga on aga ka teine inimlik sõnum: raske on öelda õigel ajal õigeid sõnu.»

Põnev on näha, kuidas ooperilauljad ja tantsijad võrdsete partneritena jutustavad koos ühte lugu, ütles peakorraldaja Reigo Tamm.

Lavastajad on «Telefoni» viinud originaalist erinevalt teise keskkonda, sest ooperisümbioos annab võimaluse eksperimenteerida. Tantsijate ja lauljate tegevust saadab lisaks selle ooperi muusikale Menotti viiulikontserdi kolmas osa.

Ballett ja ooper spaas

Rahvusballeti koreograaf-lavastaja Marina Kesler toob kell 15 (ja kell 18) Vanemuise kontserdimaja lavale oma versiooni Giuseppe Verdi ooperist «Rigoletto». Laval on balletitantsijad Anna Roberta ja Jevgeni Grib ning ooperilauljad Elina Nechayeva ja Rauno Elp. Muusikajuht on Jaan Ots ja kunstnik Reili Evart.

Marina Kesler ütles lavastust tutvustades, et kolmevaatuselisest heliteosest oli kolmveerandtunnisesse ooperisümbioosi võimalik jätta Gilda, Rigoletto ja Maddalena vaheline põhitegevus. See on toodud meie kaasaega, täpsemalt spaasse ühe asutuse peole.

«Inimsuhted, mis on ooperis «Rigoletto», on jäänud samasuguseks ka praegu,» lisas lavastaja. «Muutunud on veidi vorm ja sotsiaalne taust, aga inimesed ikka endiselt armastavad ja vihkavad.»

Jevgeni Grib ja Elina Nechayeva ooperisümbioosi «Rigoletto» proovis.
Jevgeni Grib ja Elina Nechayeva ooperisümbioosi «Rigoletto» proovis. Foto: Kuvatõmmis

Osa muusikat tuleb salvestiselt, nii et ooperisümbioosis saab kuulata ka näiteks Luciano Pavarotti häält. Hertsogi tundeid ja mõtteid väljendab tantsija Jevgeni Grib. Rigoletto osas on Rauno Elp ning Gildat laulab Elina Nechayeva. Maddalena rolli esitab tantsides Anna Roberta.

Tartu linna päeva lõpetab «Vabaduse galakontsert», mis algab kell 19 Vabaduse puiesteel ning avaldab toetust Ukrainale ja on tänuavaldus neile, kes on ukrainlasi keerulistel aegadel aidanud.

Publiku ette tuleb Harkivi riikliku ooperi- ja balletiteatri ooperikoor, et esitada tuntud koorinumbreid mitmest ooperist. Koos kooriga on publiku ees eurolaulja Alika Milova, ooperisolistid Mirjam Mesak, Elena Bražnik, Janne Ševtšenko ja Reigo Tamm ning dirigent Aleksandr Bražnik koos Pärnu linnaorkestriga.

Nii nagu ooperisümbioosi etendused, on ka galakontsert publikule tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles