EKSPERIMENT 75 kraadi! Lõõskav päike teeb autost poole päevaga sauna (2)

Copy
Lõõmava päikese käes hommikust alates seisnud autos oli pärastlõunaks 75 kraadi, õhutemperatuur oli sealjuures 28,9. Annab leebema sauna mõõdu välja küll.
Lõõmava päikese käes hommikust alates seisnud autos oli pärastlõunaks 75 kraadi, õhutemperatuur oli sealjuures 28,9. Annab leebema sauna mõõdu välja küll. Foto: Kristjan Teedema

Ehkki neljapäeval käisid üle Eesti kauaoodatud vihmavalingud, jätkub kuum suvi.

Kui 25-kraadine ilm on viimase põuaajaga harjunud inimesele juba üpris talutav, teeb lõõskav päike ikkagi oma töö. See kütab tulikuumaks kõik, mis ette jääb. Iseäranis neelavad kiirte lõõma tume metall ja muud materjalid. Need juhivad soojust kindlalt edasi. Seepärast pole imestada, et hommikust saati varjuta parklas seisnud tumeda auto salong meenutab juba pärastlõunaks saunalava.

«75 kraadi,» mõõtis päästeameti teenistuja Mart Liblik sel nädalal termokaameraga Aleksandri tänava päästekeskuse ees kuus tundi päikese käes seisnud auto sisetemperatuuri. Masina kõrval läikinud asfaldi pinnatemperatuur küündis sealjuures 54 kraadini. «Tootja sõnul võib see kaamera pluss-miinus neli kraadi valesti mõõta. Kui täpseid andmeid tahta, peab päristööriist olema,» märkis ta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles