Vabaduse puiestee sulgub jaanipäeva eel, et teha ruumi veeatraktsioonidele

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Vabaduse puiestee sulgub taas sõidukitele, sest 29. juunil avatakse seal koos Tartu linna päevaga autovabaduse puiestee.
Vabaduse puiestee sulgub taas sõidukitele, sest 29. juunil avatakse seal koos Tartu linna päevaga autovabaduse puiestee. Foto: Kristjan Teedema

Tartus hakatakse Vabaduse puiestee lõiku kesklinnas sulgema jaanipäeva eel, autovabaduse puiestee avatakse 29. juunil, Tartu linna päeval.

Vabaduse puiestee sulgemist lõigus Uueturu tänav – Magistri tänava parkla alustatakse neljapäeval kell 23.59.

Lõik on taas avatud 10. augustil.

Ümbersõiduna saab sellel perioodil kasutada marsruuti Rahu sild – Narva maantee – Vabaduse sild ja vastupidi.

Poe tänavale on juurde- ja väljapääs Ülikooli tänava kaudu.

Taksode ja turismibusside ajutised peatused luuakse Vabaduse puiesteele. Mõlemale transpordiliigile on kolm kohta. Taksodele on kolm ajutist kohta eraldatud ka kaubamaja parklasse.

Uueturu ja Kaarsilla foorid lülitatakse vilkuvale režiimile.

Ruumiprogramm toob autovabaduse puiesteele juba tuttavliku kõrval ka palju uut uudistamiseks.

Algul planeeritud basseini asemel tuleb tänavu hoopis veemängude ala, kust leiab mitmesuguseid veeatraktsioone, mis annavad tegevust nii väiksematele kui suurematele. Veeatraktsioonid kasutavad vähem vett, on ohutumad, ent pakuvad seejuures palaval suvepäeval kindlasti piisavalt jahutust ja võimalusi mänguks. Lisaks leiab alalt suure pöördkarusselli ja hulk turnimisatraktsioone.

«Paljude tartlaste jaoks on autovabaduse puiestee sümboolse tähendusega. See markeerib Tartu suve algust ja loob nii linlastele kui ka külalistele uusi võimalusi tegevuseks südalinnas. Lisaks rahvarohketele üritustele autovabaduse puiestee alal oleme teinud suuri pingutusi selle nimel, et linlastel oleks tegevust ja mõnus olla ka ajal, mil üritusi ei toimu. Tänava sulgemise ja paigaldatavate ruumiloomeelementidega loome suurepärase atmosfääri, kus suvel veeta aega perega, kohtuda tuttavatega ja nautida kultuuriüritusi,» ütles kultuuriosakonna juhataja Sten Svetljakov.

Taaskasutusele tuleb eelmiste aastate tänavamööblit, mida on vähemal või rohkemal määral uuendatud. Ruumiprogramm näeb ette mitmesuguseid aja maha võtmise võimalusi, näiteks pakuvad seda nii võrkkiiged kui ka kaasava eelarve raames soetatud pingid, mis suve lõpus leiavad püsivad asukohad üle terve linna. Pausi saab teha nii päikese käes, vilus kui vajadusel vihmavarjus.

Uudistada ja omavahel võrrelda saab niidul ja tavalises murus kasvavate taimede liigirikkust, samuti saab tutvuda toidutaimedega.

Lugemisalal saab nautida autovabaduse puiesteele tulnud linnaraamatukogu raamatuid.

Suveks kolib ruumidest autovabaduse puiesteele Tartu noorsootöö keskus. Noortealalt leiab kuu aja vältel lastele ja noortele tegevust iga päev alates meisterdamisest kuni koolitusteni.

Lava ehitatakse tänavu kesklinna pargi poolsele nõlvale ning see jääb sinna ka kultuuripealinna aastaks. Lava ette tuleb mõnus kunstmurukattega tantsuplats.

Vabaduse puiestee suletakse 22. juuni hilisõhtul selleks, et alustada autovabaduse puiestee ala ettevalmistusi, autovaba ala saab nautida 29. juunist 6. augustini.

Autovabaduse puiestee avab 29. juunil toimuv Tartu linna päev. Nii autovabaduse puiestee kui ka Tartu linna päeva programmi leiab vastloodud Tartu linna üritusi koondavalt leheküljelt tartukorraldab.ee.

Autovabaduse puiestee korraldamisel lähtutakse Tartu linna ja Tartu 2024 keskkonnahoidlike ürituste juhendist, et vähendada nende keskkonnamõju. Alal kasutatakse pandinõusid, tarbitakse taastuvenergiat, pakutakse tasuta joogivett, sorteeritakse jäätmeid ning julgustatakse külastajaid tulema alale ühissõiduki või jalgrattaga ja jalgsi.

Autovabaduse puiesteed korraldavad Tartu linnavalitsus, SA Tartu 2024, Tiigi seltsimaja, Tartu turg, Tartu noorsootöö keskus ja paljud teised koostööpartnerid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles