Hans Orru: miks on teed, poed ja torud tähtsamad kui puud ja inimesed? (2)

Hans Orru
, Hans Orru, keskkonnatervishoiu professor, TÜ kestliku arengu keskuse ekspert
Copy
Pildil TÜ peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituudi rahvatervishoiu õppetooli keskkonnatervishoiu dotsent Hans Orru. 
Pildil TÜ peremeditsiini ja rahvatervishoiu instituudi rahvatervishoiu õppetooli keskkonnatervishoiu dotsent Hans Orru. Foto: Margus Ansu

Praeguse kuumalaine ajal otsib pea igaüks meist varju palavuse ja päikese eest. Ühed varjuallikad linnas on suured puud. Paraku jääb neid järjest vähemaks. Ühelt poolt kaheneb linnas rohealade hulk ehitustegevuse tagajärjel ning teiselt poolt võetakse suured puud maha taristu uuendamise ettekäändel ja asendatakse need väikeste puudega, mille suureks kasvamiseks kulub aastakümneid.

Paljusid meist šokeeris pilt elutust Haapsalu peatänavast üle-eelmisel aastal või Pronksi tänavast Tallinnas sel aastal, kui torud seati tähtsamaks puudest ja inimeste heaolust. Varsti võime sama näha ka Tartus. Nimelt on Tartu Maarjamõisa Coopi ehituse ja kergliiklustee uuendamise tõttu ohus Ravila tänava äärne kaseallee.

Ühe rea kaskede mahavõtmise põhjenduseks on toodud asjaolu, et teede ja tulevase poe parkla ehitusel hävitatakse suur osa juurestikust ning kased on puud, mis selliseid muutusi ei talu (Tartu linnavolikogu keskkonnakomisjoni koosoleku protokoll nr 22, 14. juuni 2023). Lisaks: «Kui kased ei sure esimesel aastal, siis toimub see lähiaastatel ning seetõttu on mõistlik kohe istutada uued puud, mis juba kasvamisel kohanevad uue kasvukeskkonnaga.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles