Tartu linna päev pakub rikkalikku kultuuriprogrammi

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Ühes Tartu linna päevaga avatakse ka traditsiooniks saanud autovabaduse puiestee.
Ühes Tartu linna päevaga avatakse ka traditsiooniks saanud autovabaduse puiestee. Foto: Kristjan Teedema

29. juunil tähistatakse Tartu linna päeva rikkaliku kultuuriprogrammiga, täis kontserte, etendusi, jalutuskäike ja tänuüritusi. Päev algab linnapea hommikukohviga ja lõpeb suurejoonelise kontserdiga «Tartu 2024 esitleb: Vabaduse galakontsert». Vabaduse puiesteel toimuva kontserdiga avatakse ka tänavune autovabaduse puiestee.

Tartu linnapea Urmas Klaasi sõnul on Tartu linna päev oma mitmekesise programmiga kujunenud tõeliseks Tartu suve avalöögiks. «Tartu linna päeval räägime alati Tartust ja mõtleme Tartule, kuid seekord räägime ka vabadusest. Astume linna päevaga jälle sammu võrra lähemale Euroopa kultuuripealinna tiitliaastale, mille loovkontseptsioon räägib ellujäämise kunstidest ehk neist oskustest, mis aitavad meil tulevikus paremini elada ja vabad olla,» lisas linnapea.

Tartu linna päev saab alguse kell 10, kui linnapea Urmas Klaas pakub Shakespeare’i kohviku terrassil tartlastele kohvi ja räägib linna asjadest.

Kell 11 avatakse autovabaduse puiesteel Tartu noorsootöö keskuse noorteala, kus toimub kogu päeva jooksul mitmeid Tartule pühendatud tegevusi ning üheskoos valmib kunstiteos «Minu unistuste Tartu».

Tartu linna päeva alapealkiri on aastaid olnud «Ooperisümbioos» ja tänavu toimub see juba seitsmendat korda. Ooperisümbioosides astuvad lavale kooslused, kes tavaliselt koos ei tegutse.

Tartu linna päeva peakorraldaja Reigo Tamm peab tänuväärseks, et just Tartu linna päevast on saanud ooperi ning laiemalt klassikalise muusika katsetamise, uuendamise ja tutvustamise koht. «Oleme eelnevatel aastatel ooperisümbioose teinud koos mitmete sõnateatritega, sellel aastal teeme liikumisaastast inspireerituna koostööd kahe tantsuteatri ja improteatriga. Põnev on näha, kuidas sellel korral ooperilauljad ja tantsijad võrdsete partneritena jutustavad koos ühte lugu,» rääkis Tamm.

Improteater Impeeriumi ooperisümbioos toimub kell 13 ja 16 Athena keskuses ning improvisatsioonikatseid teevad ja uue lavateose loovad näitlejad Merilin Kirbits, Maarius Pärn, Tarvo Krall, laulja Liis Lemsalu ja ooperilaulja Rasmus Kull.

Tantsuteatri Fine 5 koreograafid-lavastajad Tiina Ollesk ja Renee Nõmmik toovad kell 14 ja 17 Elleri kooli Tubina saali lavale Menotti lühiooperi «Telefon», milles astuvad üles tantsijad Olga Privis, Simo Kruusement ja Tiina Ollesk ning ooperilauljad Maria Listra ja Tamar Nugis. Muusikajuht on Piia Paemurru.

Eesti Rahvusballeti koreograaf-lavastaja Marina Kesler toob kell 15 ja 18 Vanemuise kontserdimaja lavale oma nägemuse Verdi kuulsast ooperist «Rigoletto». Laval on balletitantsijad Anna Roberta ja Jevgeni Grib ning ooperilauljad Elina Nechayeva ja Rauno Elp. Muusikajuht on Jaan Ots ja kunstnik Reili Evart.

Päeva lõpetab Vabaduse galakontsert, mis algab kell 19 Vabaduse puiesteel. See vabadusest rääkiv kontsert avaldab toetust Ukrainale ja on tänuavaldus neile, kes on ukrainlasi keerulistel aegadel aidanud. Lavale astub Ukraina Harkivi riikliku ooperi- ja balletiteatri ooperikoor, kes esitab tuntuid ja emotsionaalseid koorinumbreid mitmetest ooperitest. Koos kooriga esinevad veel tänavune eurolaulja Alika Milova, ooperilauljad Mirjam Mesak, Elena Bražnik, Janne Ševtšenko ja Reigo Tamm ning dirigent Aleksandr Bražnik koos Pärnu linnaorkestriga.

Galakontserdist teeb ülekande Eesti Televisioon. Galakontsert on kõigile tasuta, nagu suurem osa linna päeva programmist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles