Kunstnik Kärt Summatavet näitab ülikooli raamatukogus nii tumedat kui ka valget ainet

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Kärt Summataveti näituse «Kõiksuse kutse» avamisel Tartu ülikooli raamatukogus 15. juunil.
Kärt Summataveti näituse «Kõiksuse kutse» avamisel Tartu ülikooli raamatukogus 15. juunil. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Kunstnik Kärt Summatavet seisab publiku ees ja enne, kui alustab, märgib: «Te olete nagu tähistaevas siin ja vaatate mulle otsa ...»

Kärt Summatavet on tegelikult metallikunstnik, doktorikraadi kaitses Aalto ülikoolis disaini teaduskonnas. Ta on olnud ka Tartu ülikooli vabade kunstide professor ning praegu töötab konsultandina Tartu ülikooli arvutiteaduste instituudis.

Ehtekunstnikule kohaselt kannab Kärt Summatavet kaelas ussikuningat. Ehet, mis on spiraalselt kokku keerutatud hõbetraatidest ja milles on ühendanud pea sabaga ja saba peaga nii, et moodustub ring, igavese uuenemise sümbol.

Otsekui ussinahka vahetades on metallikunstnik siirdunud nüüd ruumilisest ja figuraalsest maailmast kahemõõtmelisusesse ehk paberile, asudes sinna punkthaaval joonistama nii nähtavat kui nähtamatut maailma.

Osa sest näitusest on pärit varasemaist väljapanekuist.

Osa töödest on uued, sündinud väga intensiivse joonistamise tulemusena. Ja ikka ehtekunstniku stiilis, mis tähendab mitte üle lehe joonistamist, vaid mikromillimeetrites ja väga väikeste liikumiste ja pisikeste detailide kaupa visandamist.

Osa töid nimetab ta etüüdideks.

Kärt Summataveti etüüdide promenaad.
Kärt Summataveti etüüdide promenaad. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

«Ärge otsige neist olemasolevat skeemi,» palub ta. «Neis etüüdides toimub midagi, mis on seotud inimeste pürgimuste, tõe ja olemasolu ning kõiksusega, mida me ei saa kontrollida, aga mida me oma lugudes saame veidi katsuda ja korrastada.»

Kärt Summataveti loodud kosmiline paar.
Kärt Summataveti loodud kosmiline paar. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Kärt Summataveti looming sünnib mõnikord juhustest või otsekui möödaminnes lausutud kutsetest, nagu «Kas sa tuleksid meie tumeaine päevale!».

Ka on teda köitnud väravad. Nii need portaalid, mis juhatavad virtuaalmaailma, kui ka kõik muud maapealsed väravad. Ja siis edasi taeva- ja paradiisiväravad. Sealt edasi näeb ta juba taevakivisid, kosmilisi paare, musti ja valgeid auke.

Kuidas kujutada kahemõõtmelisel paberil tumeainet, mil on palju enam dimensioone? Kuidas seda tumeainet üldse tajudagi, kui sa ei saa kasutada valgust, varju ega peegeldust nii, nagu kunstnikud seda muidu teevad?! Tuleb eirata valgusfüüsika reegleid! Aga kus on siis valged augud?

Kärt Summatavet ütleb, et ta ise ka imestab. Et kogu see tunnetus on tal protsessi käigus selliseks kasvanud, ta ei ole joonistades midagi valetanud. Ta arvab, et ta ei oskaks seda, mida lõi, enam järele teha.

Kärt Summatavet ja tumeaine valge auguga.
Kärt Summatavet ja tumeaine valge auguga. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Tartu ülikooli raamatukogu direktor Krista Aru soovitas näituse avamisel Kärt Summataveti kõiksuse kutset kuulda võtta nii, et tulla neid töid vaatama näiteks hommikuti ja üks pilt korraga. Et süveneda ja mõelda, kuna neis on nii eilne, tänane kui ka homne päev.

Kunstnik oli sellega nõus, märkides, et oma kunstnikuoskusi ei ole ta neisse töödesse ju eriti pannud, et neis on pigem midagi muud.

Kärt Summataveti näitust «Kõiksuse kutse» saab kuni 6. augustini vaadata raamatukogu teise korruse näituste alal.

Melu enne algust.
Melu enne algust. Foto: Postimees / SILLE ANNUK
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles