Nädalavahetusel lendavad õhumasinad inimestest väga lähedalt mööda

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
17. lennupäevad Tartu külje all Langel.
17. lennupäevad Tartu külje all Langel. Foto: Ragnar Peets

Sel nädalavahetusel oodatakse suuri ja väiksemaid lennukihuvilisi Kastre vallas Langel asuvasse Eesti lennundusmuuseumisse, kus toimub Baltimaade muljetavaldavaima ja kaasahaaravaima programmiga lennusõu.

17. ja 18. juunil Tartu külje all peetavad lennunduspäevad saavad hoo sisse juba homme kell 10 hommikul, kui huvilistele avatakse lennundusmuuseumi territoorium ja ekspositsioon.

Lennundusmuuseumis toimuvaid lennupäevi juba 2006. aastast korraldanud muuseumi asutaja ja juht Mati Meos märkis, et laupäeval kell 12.45 võivad pealtvaatajad oma peade kohal näha lennukit, mis varasematel aastatel pole üritusel osalenud. «Vaid kolmesaja meetri kõrgusel möödub USA moodsaim pommitaja B-1 B ning pärast seda hakkab programm järgemööda peale,» täpsustas Meos.

Lennuprogrammi raudvara on Leedu vigurlennuäss Jurgis Kairys, Rootsi virtuoos Jacob Hollander ja Scandinavian Airshow.

Lennunduspäevade taevas teevad etteaste NATO õhuturbehävitajad, samuti Ukraina sõjaga seoses huviorbiiti tõusnud lennukid F16 Falcon.

Maapealset rasket rauda demonstreerib NATO Tapal baseeruv lahingugrupp ning oma relvastust ja varustust näitavad Tartumaa kaitseliitlased.

Teiste seas näitab lennuoskusi Eesti teadaolevalt ainus vigurlendur Jüri Kaljundi ning esineb langevarjuklubi Keelutsoon. Oma õhuetteastega esineb tasakaalulindikaskadöör Tauri Vahesaar.

Lisaks näeb mitmesuguseid maapealseid atraktsioone ja etteasteid ning kohal on koostööpartnerite esitlusboksid.

Lennupäevadel tutvustatakse uuemaid eksponaate: õppelennukit MIG21 UB, lennukimootoreid, õhutõrjeraketti S200, õhutõrjekahuri leegiheitjat ja lennuvälja lumepuhastusrootorit. Ühtlasi avatakse eelmise õhuväe ülema brigaadikindral Rauno Sirgi auks pink.

«Sel aastal paigutame eksponaatidest lennukid varasemast teisiti ehk lennukid on asfaldil ja inimesed jalutavad muru peal,» märkis Meos.

Mullu käis Eesti lennunduspäevadel üle 13 000 inimese, ent kahe päeva külastajarekordid, kui lennunduspäevi väisas üle 16 000 inimese, jäävad koroonaeelsesse aega.

Lennupäevade kohta saab jooksvalt uuenevat teavet aadressilt https://www.lennundusmuuseum.ee/eesti-lennupaevad/ ning Facebookist https://www.facebook.com/events/1448511242556258

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles