Pooled Eesti headest apteekidest, kes väärisid Oskari, asuvad Tartus

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Kõik Oskari-saanud apteekide esindajad reas Tartu ülikooli muuseumi valges saalis Toomemäel.
Kõik Oskari-saanud apteekide esindajad reas Tartu ülikooli muuseumi valges saalis Toomemäel. Foto: Triin Sööt

Oskari auhind on saanud nime Tartus tegutsenud apteekri ja kirjaniku Oskar Lutsu järgi. Tähelepanuväärne on, et tänavu kümnest välja jagatud auhinnast pooled sattusid Tartus tegutsevaile apteekidele.

Oskarile oli võimalik kandideerida 476 apteegil. Hindamise aluseks olevate põhimõtete kogum on kirjas apteegiteenuse kvaliteedijuhises, kus on teemad alates ravimsuhtlemisest, tervise jälgimisest ja ravimite valmistamisest kuni erialase eetika ja sõltumatuseni välja.

Apteegi Oskarile kandideerimise esimeses etapis tegid apteegid läbi enesehindamise, mille keskmes oli apteegikülastajate nõustamine ning patsiendi­ohutuse küsimused, nagu ravimite säilitamine, koos- ja kõrvaltoimete esinemine. Sel aastal osales enesehindamises ligi pool Eesti üldapteekidest ehk 202 apteeki.

Enesehindamisele järgnes teine hindamine, mille viisid läbi apteegiteenuse kvaliteedijuhise töörühma liikmed. Töörühma juht proviisor Külli Teder selgitas, et tegemist on apteekrite enda initsiatiivil ellu kutsutud ettevõtmisega.

«Soovime arendada valdkonda selliselt, et apteekreid nähtaks ravimivaldkonna pädevaimate spetsialistidena ja meie panus esmatasandi tervishoiusüsteemi oleks järjest olulisem,» ütles ta. «Oleme asjatundlikud ja arenemishimulised, saame pakkuda patsiendile tervise- ja raviminõu, erinevaid teenuseid. Uuringud on näidanud, et see kõik aitab suurendada tervishoiusüsteemi kulutõhusust, parandada elanikkonna tervist ja terviseteadlikkust.»

Apteegi Oskar 2023

Oskarid reas.
Oskarid reas. Foto: Triin Sööt

Ringtee Selveri Südameapteek Tartus, juhataja Diana Raudsepp

Magistrali Südameapteek Tallinnas, juhataja Marika Tõnisson

Apotheka Raekoja apteek Tartus, juhataja Janika Tähnas

Apotheka Tasku apteek Tartus, juhataja Siiri Jürgenson

Saare Selveri Südameapteek Kuressaares, juhataja Merle Meola

Apotheka Ujula Konsumi apteek Tartus, juhataja Hene-Riin Hoop

Papiniidu Benu apteek Pärnus, juhataja Tiina Anniko

Apotheka Maarjamõisa apteek Tartus, juhataja Merit Lelumees

Apotheka Kristiine Keskuse apteek Tallinnas, juhataja Marita Klaasen

Kantremaa Benu apteek Viljandis, juhataja Ülla Kaare

Terviseminister Riina Sikkut õnnitles Oskariga pärjatuid ja tõdes samuti, et apteeker on sageli esimene spetsialist, kelle juurde inimene oma tervisemurega läheb.

Terviseminister Riina Sikkut.
Terviseminister Riina Sikkut. Foto: Triin Sööt

«Pean oluliseks, et apteegiteenus ja esmatasandi tervishoid oleksid kättesaadavad terves Eestis, ka maapiirkondades,» rõhutas minister.

Apteegi Oskarite väljaandmise eestvedaja on apteegiteenuse kvaliteedijuhise töörühm, mis moodustati 2011. aastal.

Tänavusel hindamisel järgiti kolmandat parandatud ja täiendatud juhist, milles on sõnastatud kvaliteetse apteegitegevuse ja ‑teenuse põhimõtted ning loetletud selged hindamiskriteeriumid.

Auhinna nime inspireeris Eesti kultuuriloo tuntuim apteeker Oskar Luts.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles