Galerii «Rukkilille» mälestusmärk kattus leinapäeval lillede ja küünaldega (1)

Copy

Kolmapäeval, 14. juunil on Eestis leinapäev, mil hoitakse meeles enam kui 10 000 juuniküüditamise ohvrit ning kõiki Nõukogude okupatsioonivõimude tõttu hukkunud Eesti inimesi. Mälestuspäev peeti Tartus Riia mäel «Rukkilille» monumendi juures.

Tseremoonial kõnelesid Tartu linnapea Urmas Klaas ja Tartu Memento esindajad ning mälestuspalve luges õpetaja Ants Tooming. 

Linnapea luges katke poetess Marie Underi luuletusest «Sirelite aegu», mille Under kirjutas samuti raskel ajal, 1916. aastal, mil Euroopat räsis esimene maailmasõda.

«Meie seas on palju neid, kes 1941. aastal 14. juuni ööl ja varahommikul sirelilõhnade ja ootavate toimetuste juurest kodudest Siberi teele saadeti, kes pidid seal kohanema ja ellu jääma,» pöördus linnapea «Rukkilille» monumendi juures viibijate poole.

«Meile on vaja neid ühiseid hetki, mil mõtleme meie ajaloo traagilistele keerdkäikudele. Just nendest hetkedest leiame ühise jõu selg sirgeks lüüa ja öelda: me ei lase sel enam kunagi korduda,» ütles Tartu linnapea. «Elu jaoks tuleb valvel olla ka rahuajal, me ei saa lubada ükskõiksust, sest ajalugu näitab, et ükskõiksuses hävinevad riigid, rahvad ja kodulood,» sõnas Urmas Klaas oma kõnes.

Lisaks linnavalitsusele asetasid mälestusmärgi juurde pärjad ka kaitseliidu Tartu maleva ja naiskodukaitse esindajad, Tartu vangla esindaja ning Tartu Memento ühingu esindajad, erakonna nimel ka Tartu linnavolikogu EKRE fraktsiooni esimees Silver Kuusik.

KGB kongide muuseumis on 14. juunist avatud uus ajutine näitus «Soomuk – raudne rusikas». Näitusel on üles seatud nii 20. kui ka 21. sajandi peamistes konfliktides kasutatud ning eri riikide armeede koosseisu kuulunud sõjamasinate täpselt vähendatud koopiad. 14. juunil pääseb muuseumisse tasuta ning huvilised on oodatud tutvuma nii uue ajutise kui ka püsinäitusega.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles