Kolmnurk kui intrigeeriv kujund

Enriko Talvistu
, kunstiajaloolane
Copy
Osa Evelin Zolotko näitusest Tartu kunstimaja monumentaalgaleriis.
Osa Evelin Zolotko näitusest Tartu kunstimaja monumentaalgaleriis. Foto: Kristjan Teedema

Kunstisõbrale, kellel pole veel meelest läinud puhta kunsti esteetilisuse taju, soovitan kindlasti minna vaatama Tartu kunstimaja monumentaalgaleriis Evelin Zolotko näitust «Armastus kolmnurga vastu», mis on veel avatud nädala lõpuni.

Kunstnik ei tegele seal kõigi nende viimasel ajal moodi läinud poliitilis-sotsiaalsete hoiakute kängitsemisega kunsti sildi alla. Ta tunneb rõõmu puhastest visuaalsetest elementidest, otsitagu seal siis kuke, rebase ja jänese jaapanlike origamimotiivide taga mingit valikulist tähendust või mitte. Lihtne protsess: voldid paberist need armsad loomakesed kokku ja siis lahti voltides leiad, missugused kolmnurksed murdejäljed on paberile jäänud.

Kui aga paber on 2 x 2 meetrise lõuendi suurune, tekib kunstnikul soov need kolmnurgad mingisuguseks struktuuriks värvida. Seda mitte lihtsalt värvi-ise-raamatute stiilis. Igal Evelin Zolotko värvitud pinnal on oma pinge, pintslikiri ja struktuur, mis lisavadki lõuendile vajaliku kompositsioonilise dünaamika või – kui soovite – dramatismi. See on selline puhas klassikaline esteetiline silmailu, mida võib hoolimata naiivsest lihtsusest pikemalt vaatama jääda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles