Karlova kooli lapsed käisid Tartu sõpruslinnaga suhteid soojendamas

Kristofer Seema
, reporter
Copy
Karlova kooli õpilased Lüneburgi raeplatsil.
Karlova kooli õpilased Lüneburgi raeplatsil. Foto: Tartu Lüneburgi Selts

Tartu Karlova kooli lapsed käisid aprillikuus Erasmus+ õpirändeprojekti toel keelereisil Tartu sõpruslinnas Lüneburgis. 6. juunil avati pidulikult reisil tehtud fotode näitus Tartu saksa kultuuri instituudis (SKI).

Tartu ja Lüneburg tähistavad sellel aastal oma koostöö 30 aasta juubelit. Suure sünnipäeva puhul sõitsid koos 13 õpilasega Saksamaale kaasa kolm õpetajat ja Karlova kooli direktor Krista Anderson.

Siin peaks elama printsess

Saksa kultuuri instituudi juhataja Vaike Hint sõnas, et näituse avamiseks on nende maja ideaalne koht. «Kadunud laulja Jaak Johanson ütles kunagi, et see on nagu loss. Siin peaks elama printsess, ja see ongi Tartu pärl,» rääkis ta.

Reisi eestvedaja ning Karlova kooli saksa keele õpetaja Külli Toots kõneles, et toetuse saamiseks oli vaja kirjutada projekt. «Niisama ükski õpilane ise Saksamaale ei sõida. Nende jaoks on ääretult vajalik praktiseerida võõrkeeli loomulikus keskkonnas,» märkis ta.

Hansalinnade suur sõprus

Lüneburgi ja Tartut lahutab teineteisest pea 1800 kilomeetrit. Tagamaid, kuidas nii kaugel asuva linnaga üldse sõprus tekkis, avas Tartu Peetri koguduse õpetaja Ants Tooming.

«Sidemed tekkisid kirikute kaudu. Tollal olid elus veel baltisakslased, kes eesti keelt oskasid. Nad rääkisid muidugi kummalise aktsendiga nagu «Kevade» filmis,» muigas Tooming.

Mitmete külaskäikude käigus jäi sakslastele segaseks, miks Eestis nende kultuurile pühendatud seltsi pole. «Siis otsustasimegi luua Tartu Lüneburgi seltsi, mis on toimetanud nüüd üheksa aastat ja ühendab inimesi, kellel on armastus saksa kultuuri vastu.»

Näitus jääb Tartu saksa kultuuri instituudis avatuks kultuuriaasta alguseni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles