Tartus tuli kasutusele uus viidasüsteem

Tartu Postimees
Copy
Viidasüsteemi tulp.
Viidasüsteemi tulp. Foto: Tartu linnavalitsus

Sellel aastal on Tartusse paigaldatud seitse viita Ülejõe pargist Vaksali sillani ning loomisel on veel kuus ülelinnalist viita, mis paiknevad linna kõige olulisemates sõlmpunktides.

Uue süsteemi moodustavad viidad alates suurest valgustatud linnakaardist kuni väiksemate tänavanurgal paiknevate suunajateni. Sel aastal on paigaldatud keskmise suurusega tulpasid, kuhu on kantud nii Tartu kaart kui mõned põnevad lood lähiümbruse kohta.

Tartu linnaarhitekt Tõnis Arjus ütles, et viidasüsteemi rajamise idee tugineb Tartu lühikeste vahemaade linna kontseptsioonile. «Hea ja kättesaadava linna oluline osa on linnaruumi loetavus ja just seda rajatav süsteem ka parandab. Lisaks suuna andmisele saab suurte ja keskmiste viitade pealt lugeda ka giidiinfot, mis avab kohaspetsiifilisi lugusid Tartust,» ütles Arjus.

Jalgsi ning rattaga liikuja vajadusi ja liikumisteid arvestav viidasüsteem tugineb 2018. aastal valminud kasutajauuringul ning 2020. aastal valminud disainilahendusel. 2021. aastal püstitati kolm esimest prototüüpi Raekoja platsile ja Rüütli tänavale, millest saadud kogemuste ja tagasiside toel on nüüd jõutud kogu linna katvate viitade paigaldamiseni. Süsteemi väljaehitamine jätkub ka järgnevatel aastatel.

Viidasüsteemi disainilahendus on Tartu linnapildis juba kasutusse võetud rattaringluse infotulpadel ja bussipeatustes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles