Loeng linnamuuseumis räägib fotoharuldusest

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnamuuseum.
Tartu linnamuuseum. Foto: Margus Ansu

Sel kolmapäeval, 21. märtsil kell 16 peab teadur-koguhoidja Eevi Kärdla ettekande «Dagerrotüüp - fotoharuldus Tartu linnamuuseumi kogus».

Dagerrotüüpiat ehk uudset fotode saamise menetlust esitleti Prantsuse teaduste akadeemias 1839. aastal ning seda daatumit peetakse ametlikult fotograafia leiutamise ajaks, teatas Tartu linnamuuseum.

Dagerrotüüpia, mille kõrgaeg oli 15 - 20 aastat, pani aluse fotograafia levikule ja populaarsusele kogu maailmas. Tartu linnamuuseumi fotokogusse kuuluv dagerrotüüp (pilt hõbetatud vaskplaadist alusel) pärineb 1850. - 1860. aastatest. Üldse leidub Eesti muuseumides ja arhiivides kokku ligikaudu 20 dagerrotüüpi.

Kärdla astub üles linnamuuseumi loengusarja «Asjalugu» raames. Sarjaga tutvustab muuseum oma kogudes leiduvate esemete kaudu Tartule olulisi sündmusi ja protsesse. Vaatluse alla võetakse esemed, millele külastaja pole seni ehk teadnud tähelepanu pöörata.

«Asjalugu» toimub kord kuus kolmapäeviti kell 16 ning on kuulajatele tasuta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles