GALERII Metecil valmib mõne kuu pärast teinegi tehas

Copy

Metallitöid tegev Metec on 30-aastase tegutsemise jooksul jõudnud punkti, kus 2008. aastal Ringteel avatud toomiskompleks on kitsaks jäänud. Sel põhjusel saigi täna hommikupoolikul nurgakivi ettevõtte uus tehas Tartu külje all Tõrvandis.

«Kui kolisime Ringteele, arvasin, et meie töö on tehtud – seal oli meie käsutuses kolm ja pool hektarit,» ütles uue tehase nurgakivi paneku eel Meteci juht Toomas Lepp. «Aga läks nagu ikka, oleme viimased kolm aastat töötanud ruumikitsikuses.»

Naljaga pooleks lisas ta, et kuna Tartu linn ei lubanud ettevõttel Ringtee kompleksi juurde telke püstita ja parklaid rajada, ei jäänudki muud üle, kui ehitada uus tehas maale. «Linn on ju täis saanud. Aga siin on hea koht logistiliselt ja ka edaspidiseks laienemiseks on ruumi,» sõnas Toomas Lepp.

Kuhu tuleb peakontor?

Ikka naljaga pooleks jätkas ta, et Tõrvandisse tehase rajamisel on teinegi põhjus. «Töötame nüüd kahes omavalitsuses, Tartu linnas ja Kambja vallas,» selgitas Toomas Lepp. «Nii ei saa kumbki omavalitsus liiga mugavaks minna. Meie peakorter on veel Tartus, aga siiagi tulevad ilusad kontoriruumid, võime ka Tõrvandisse kolida. Lugupeetud omavalitsuste juhid, pingutage nüüd, et meie peakontor koliks või ei koliks.»

Kambja vallavanem Illari Lään märkis, et kuigi Kambja vald on tuntud just elamuehituse poolest, kinnitavad seal üha enam kanda ka ettevõtted. «Siinsamas kõrval laieneb praegu Respo,» tõi ta näite.

Tartu abilinnapea Raimond Tamm tõdes, et praegustes oludes arenevad vaid tugevamad ning üks näide tugevatest on Metec. Ettevõtte Tõrvandisse kerkivast tehasest rääkides märkis ta, et ongi normaalne, et linna kõik ära ei mahu.

«Aga omavalitsuse roll on ettevõtete toetamine,» lausus Raimond Tamm. Ta lisas, et Tartu linn on Metecile mõeldes juba üht-teist teinud, näiteks Tartu buss number seitse ja rattaringlus ühendavad Meteci kaht tehast.

Tõrvandis Tartust Võrru viiva tee ääres on Meteci käsutuses 3,5-hektarine kinnistu. Kuigi täna pandi seal nurgakivi, saab Merko ehitatav 7000-ruutmeetrine tehas seal peagi katuse alla. «Ega avamispidu siin enam kaugel ole,» märkis Toomas Lepp ja lisas, et edaspidi saab Tõrvandi tootmishoonet laiendada kokku 15 000-ruutmeetriseks.

Uus tehas valmib tänavu septembris ning tootmine jätkub siis juba kahes kohas: Tõrvandis ja Meteci praeguses asukohas Tartus Ringteel, kus ettevõttel on juba ligi 21 000 ruutmeetrit tootmispinda. «Kui mitte sügisel, siis aasta lõpus käib uues tehases töö,» sõnas Toomas Lepp.

Lõviosas eksporti

Praeguse kava järgi koondub tulevikus Tartu tehasesse kergemate ja keerulisemate aparaatide ning seadmete valmistamine, mida ettevõte toodab meditsiini- ja toiduainetetööstuse tarbeks. Kambja valda ehk maale kerkiv tehas seevastu peaks saama kohaks, kus valmistatakse rohkem masinaehituslikke tooteid.

Meteci grupi ettevõtetes on praegu ametis ligi 300 inimest. Müügitulu on ligi 40 miljonit eurot aastas, sellest moodustab eksport 97 protsenti. Metec müüb oma tehases valmistatud tooteid 27 riiki.

Lisaks omatoodete valmistamisele peamiselt autotööstuse, teehoolduse ja metsanduse tarbeks pakub Metec tootmisteenuseid üle maailma tegutsevatele meditsiinitehnoloogia, toiduainetetööstuse seadmete ning masinaehituse valdkonna ettevõtetele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles