Psüühilise erivajadusega inimeste kortermaja Kase 6 avati pidulikult

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Alguses naabrites pahameelt tekitanud Kase 6 avati täna pidulikult.
Alguses naabrites pahameelt tekitanud Kase 6 avati täna pidulikult. Foto: AS Hoolekandeteenused

Neljapäeval, 8. juunil toimus Tartus viimase psüühilise erivajadusega inimestele mõeldud kortermaja avatud uste päev, mis lõpetab 16 aastat kestnud erihoolekande reformi. Selle käigus sai uue kodu kogukonnas rohkem kui 1600 inimest.

ASi Hoolekandeteenused juhatuse esimees Liina Lanno sõnul valmisid esimesed perekülad 2012. aastal, esimene kortermaja sai valmis 2018. aasta juunis. «Oleme nende aastate jooksul näinud, kui palju muudab psüühilise erivajadusega inimese elu kogukonnas,» rääkis ta. «Meil on elanikke, kes suures hooldekodus olid suure abivajadusega, kuna neil ei olnud tingimusi, et oma oskusi arendada. Nüüd teeb sama inimene ise süüa, hoolitseb kodu eest, käib kogukonnas ning räägib uhkusega, et see on nüüd päris tema kodu.»

Hoolekandeteenuste kinnisvaradirektor Karl Mänd on kindel, et iga inimene tahab elada kodus, mitte hooldekodus. «Keegi ei taha elada pead-jalad koos viie või kaheksa inimesega, nagu kümme-viistest aastat tagasi. Lõime elanikele kodud, kus on piisavat isiklikku ruumi ja tähelepanu, võimalus olla hoitud ja elada kogukonnas tegusat elu,» sõnas Mänd. «Selleks sulgesime 17 suurt vana tüüpi hoolekandeasutust ning ehitasime kogukondadesse 60 peremaja, 28 kortermaja ja seitse eramut, lisaks ostsime 79 korterit.»

Pidulikult avamiselt ei puudunud ka kingid ja kaunid lilleõied.
Pidulikult avamiselt ei puudunud ka kingid ja kaunid lilleõied. Foto: AS Hoolekandeteenused

Liina Lanno sõnul on majad valmis, kuid ees ootab järgmine töö. «Paljud meie elanikud ei ole harjunud kogukonnas liikuma, neid on varem tõrjutud ning nad ei oska unistada ega oma tugevaid külgi näha. Uude majja kolides on tavaliselt nende ainus soov üksi toas elada, mis ei peaks olema täiskasvanud inimese suur unistus, vaid tavaline asi,» rääkis Lanno. «See võib võtta pikalt aega ja meie tööpere toetust, et neil tekiks samasugused rollid ja soovid, nagu meil kõigil – käia tööl, tegeleda kogukonnas hobidega, õppida, suhelda sõpradega.»

Tartu Kase 6 majja kolivad elanikud juulikuus. Kortermajja tuleb neli korterit, igas korteris hakkab perena elama kuus inimest, kellel on ööpäev läbi toeks tegevusjuhendaja. Iga elanik saab privaatse magamistoa, lisaks on igas korteris avar elutuba ühistegevuseks: kokkamiseks, söömiseks, suhtlemiseks või vaba aja veetmiseks. Oluline on selle hoone olemus – see on kodu, mitte hooldekodu või raviasutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles