Linnujämmil astuvad üles linnud, muusikud ja sõnakunstnikud

Jens Raavik
, ajakirjanik
Copy
Linnujämmil astub teiste seas lavale ka muusik Meisterjaan.
Linnujämmil astub teiste seas lavale ka muusik Meisterjaan. Foto: Erakogu

Loodusfestival kutsub linnujämmile! Reedel, 9. juunil kell 18 saavad Tartus lodjakojas kokku linnud, helikunstnikud ja poeedid, et pöörata tähelepanu linnaloodusele. Kontsert on tasuta.

Linnujämm innustab tähelepanu pöörama lindudele ja linnaloodusele. Neljandat korda toimuval linnujämmil esitavad muusikud ja luuletajad lindudest inspireeritud loomingut, olgu selleks linnulaulu tõlgendus sõnades või muusikas, linnuga seotud rahvapärimusest saadud impulss või isiklik elamus.

Juba ajalooliselt on looduse väärtustamine käinud käsikäes pärimuskultuuriga. Kirjanikud ja muusikud on lindudest, nende olekust ja eluviisist rohkelt inspiratsiooni ammutanud. Ka tänapäeval on oluline sillata loodushoidu ja looduse mitmekesisuse väärtustamist tänapäevaste kunstivormide, stiilide ja loomepraktikatega.

Linnujämmile tulevad kokku muusikud ja luuletajad, kes loovad Eestis elava linnuliigi laulust inspireerituna oma muusikalise nägemuse või poeetilise sõnateose, mis tõukub mõnel muul viisil ette antud linnulaulu salvestisest või tõlgendab seda. Kontserdil tuleb esitlusele muusikute debüütlooming, mis on spetsiaalselt loodud linnujämmi lavale. Reedel tõlgendatakse mitmeid linnuliike: tikutajat, rasvatihast, laululuike, leevikest, pasknääri ja aasta lindu auli.

«Mul on hea meel, et mind linnujämmile kutsuti, sest see annab loa või ehk põhjenduse teha midagi, mida ma ammu olen tahtnud teha – kasutada (kohati eksessiivselt) linnuhääli rütmide ja helimaastike loomiseks, mille vahele põimin ka parmupille ja süntesaatoreid,» rääkis üks muusikutest Meisterjaan. «Plaanis on lindudelt häälte näpsamine ja nende struktureerimine, mis esialgu lõhub selle kaootilise ilu, mis linnulaulu nii nauditavaks teeb, ning siis katsun liikuda ses suunas, et see struktureeritud loodus jälle kuidagi nauditavaks teha.»

Lisaks Meisterjaanile esinevad reedel, 9. juunil kell 18 Emajõe lodjakojas muusikud Kitty Florentine, LI:V ning kirjanikud Doris Kareva, Veronika Kivisilla, Janika Läänemets, Mirjam Parve ja Aare Pilv.

Kõik looduse- ja kultuurihuvilised on oodatud kontserdile. «Linnujämm on osalustasuta kogupereüritus, kus on suurepärane võimalus tutvuda linnuliikide ja linnulauluga ning nautida mõnusat õhtut ja head loomingut oma lähedaste seltsis,» sõnas loodusfestivali projektijuht Kaarin Hein. «Lisaks artistide ülesastumisele saavad lapsed aega veeta koos Vanemuise teatri Kollaste Kassidega.»

Linnujämm on osa loodusfestivali programmist. Loodusfestival toimub 7.–11. juunini. Festivaliga pööratakse tähelepanu nii avalikele kui ka eraaedadele ja neis peituvatele aaretele, eelkõige looduslikule elurikkusele, ning on pühendatud Tartu ülikooli botaanikaaia 220. aastapäevale.

Linnujämmi korraldavad Tartu ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed. Linnujämmi toetavad Tartu linn, Eesti kultuurkapital ja keskkonnainvesteeringute keskus. Muusikute ja pealtvaatajate turvalisuse tagab Viking Security.

Korraldaja võib üritusel teha pilte, videoid ja helisalvestisi ning jagada neid nii osalejatega kui ka avalikes meediakanalites, samuti kasutada samalaadsete ürituste turundamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles