Galerii ⟩ Tartu lauluväljak läheb suvele vastu trööstitus seisus. Suurt remonti pole oodata

Veiki Ojaperv
, ajakirjanik
Copy
Kui linnulennult jätab Tartu tähtsaim kultuuriobjekt endiselt imposantse mulje, siis lähemalt vaadates on seis pehmelt öeldes nukker.
Kui linnulennult jätab Tartu tähtsaim kultuuriobjekt endiselt imposantse mulje, siis lähemalt vaadates on seis pehmelt öeldes nukker. Foto: Margus Ansu / montaaž

Teisipäeva õhtul peeti Tähtvere lauluväljakul võimlemispidu, kus esines paar tuhat igas eas võimlejat-tantsijat ning pealtvaatajaidki oli omajagu, kuid suve edasine ürituste kalender on üsna tühi.

Samuti vajavad laululaval tegemist mitmed tööd. Ajahammas on purenud nii väljakuesist platsi, publiku pinke, treppe kui ka kaldteid. Paraku ei ole vähemalt praegu omanikul, Tartu linnal, võimalik kogu kompleksis kapitaalremonti rahapuuduse tõttu teha.

Sel kevadel oli laululaval kavas küllalt lagunenud kaldteede ja ka laululavaesise platsi remont, kuid külm kevad ei sobinud nende tööde tegemiseks. «Kevadel on üsna väike ajaaken, millal töid on võimalik teha, ja paraku oli sel aastal liiga külm. Ja siis tulid juba üritused peale,» selgitas laululava haldava linnaasutuse Tartu Sport juht Eve Lill.

Remont sügisel

Suvel pole aga tema sõnul ürituste tõttu võimalik remonti teha ja nii on tööde alguseks kavandatud septembri algus. Siis uuendatakse laululavaesine plats ja sademeveesüsteem, publikuala kaldteed, üks lagunenud trepp ning korrastatakse laululava astmestikku ja tuletorni. Välja vahetatakse ka üks värav. Töödeks on planeeritud 533 000 eurot.

Järgmisel aastal on kavas korrastada publikuala, sealhulgas osaliselt pingid ja nende konstruktsioonid. «Pinke peab iga nelja aasta tagant suuremas mahus korrastama, üle värvima ja parandama. Väiksemaid töid teeme igal aastal,» kommenteeris Lill. Järgmise aasta tööde maksumus praegu teada ei ole.

Lille sõnul on räägitud ka laululava suurest rekonstrueerimisest, kuid see projekt ei tundu lähituleviku vaates realistlik. «Kapitaalremondi kulud nii suure objekti puhul, kui seda on laululava, on tohutult suured. Praegu meil seda võimalust lihtsalt ei ole,» sõnas ta.

Kuid ta on siiski tuleviku suhtes optimistlik, sest näiteks Tallinna laululava sai ühispingutusena ikkagi korda tehtud. «See eeldaks kõigepealt tehtavate tööde väljaselgitamist, ideekonkurssi, detailplaneeringut ja nii edasi. Mõtet kogu ala korrastamisest me maha matnud ei ole,» märkis Lill.

Suvel vaikne

Lisaks teisipäeval peetud võimlemispeole on laululaval sel suvel praeguse seisuga plaanis vaid neli suurt kontserti. «Siiski ei tähenda see seda, et laululava tähtsus linna jaoks kuidagi vähenenud oleks või me sellele enam tähelepanu ei pööraks,» ütles linnapea Urmas Klaas.

Põhjuseid, miks laululava kontserdipaigana ei eelistata, on linnapea sõnul mitmeid. Esiteks on laululava ala küllaltki suur, mis eeldab ka suuremat üritust. Lisaks on Klaasi hinnangul kontserdikorraldajad hakanud otsima järjest eksklusiivsemaid ja huvitavamaid paiku ning Tartu laululaval on paljud artistid juba üles astunud.

Linna pikaajalistes plaanides on siiski suurendada huvi lauluväljaku ja seda ümbritseva spordi- ja puhkepargi vastu. Nii näiteks valmis spordipargis hiljuti pumptrack, välja hõigati ka kõrvaloleva rulapargi korrastamine. Lähiajal valmib seal Eesti üks uhkemaid välijõusaale. «Ka spordipargi arendamine on üks osa lauluväljaku strateegiast, mis pikemas perspektiivis võiks korraldajate huvi lauluväljaku vastu kasvatada,» märkis linnapea.

Ta jätkas, et lauluväljaku järkjärgulise remontimise ja arendamise eskiis ja visioon on olemas, kuid ühe sõrmenipsuga kõiki miljonitesse ulatuvaid töid seal ära ei tee. «Viimaste aastate raha on läinud sporditaristu parandamisele, kuid aeg jõuab ka lauluväljaku endani,» sõnas Klaas.

Järgmine aasta tõotab aga linnapea sõnul laululaval praegusest hulga elavam tulla, kuna kultuuripealinna korraldusmeeskond teeb aktiivset tööd, et sinna tulevaks suveks elu ja üritusi tuua. Samuti toimub järgmisel aastal Tartus laulupidu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles