Milline sild avati Tartus täna 30 aastat tagasi? Vaata ja võrdle!

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
1993. aastal avatud Vabadussild.
1993. aastal avatud Vabadussild. Foto: Erakogu foto

Täna 30 aastat tagasi, 3. juunil 1993 avati Tartus Laia tänava sihis olev Vabadussild jalakäijatele mõeldud terassillana.

Niisugust ajaloosündmust tuletab Nostalgilise Tartu kogukonnale Facebookis meelde Valdo Praust, kes on tuntud kui Eesti mõisate uurija ja hea tundja, kuid keda huvitab väga ka Eesti maanteede ja teedevõrgu ajalugu.

Valdo Praust kirjutab, et tegu oli Tartu vanima, keskaegse või isegi muinasaegse sillakohaga, kus 1926. aastal valmis varasema puusilla asemel raudbetoonsild. See lasid õhku taganevad bolševikud 1941. aasta suvel. Saksa ajal 1943. aasta algul taastati see liikluseks. 1944. aastal lasti sild uuesti ja põhjalikumalt õhku, nii et taastada polnud seal midagi.

Fakte ka infotahvlilt.
Fakte ka infotahvlilt. Foto: Aime Jõgi

«Seejärel oli Tartu üks olulisim sillakoht 49 aastat (sic!) täiesti ilma sillata, mis näitab kujukalt nõukogudeaegse taristu suutmatust,» märgib Valdo Praust. «Ning ka kõrval, Kroonuaia tänava pikendusel, oli nõukaajal vaid ajutine ja kapriisne pontoonsild. Ajutine lahendus, mida kasutati üldiselt sõja ajal vägede ajutiseks jõest üleviimiseks ja loetud aastad peale sõda, kui polnud veel jõutud kapitaalseid sildu ehitada.»

Ka täna 30 aastat tagasi valmis saanud jalakäijate Vabadussild oli ju ajutine lahendus, mis on aga mõistetav, sest Eesti Vabariik oli siis kõigest vähem kui kaks aastat varem taastatud. Juba 2007 sild sealt eemaldati ning asendati korraliku autosillaga, mis avati liikluseks 2009. aastal ning on pruukimises tänaseni, jagab oma mõtteid Valdo Praust.

Täna näeb Vabadussild välja selline!

Vabadussild 3. juunil 2023.
Vabadussild 3. juunil 2023. Foto: Kristjan Teedema
Imeilusa vaate sai täna Vabadussillast botaanikaaiast üle tiigivee.
Imeilusa vaate sai täna Vabadussillast botaanikaaiast üle tiigivee. Foto: Kristjan Teedema
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles