Kogukonnapäev «Oojaa!» algab akrojoogaga seal, kus Jaamamõisa oja maa alla kaob

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy

3. juunil Papli tänaval aset leidva kogukonnapäevaga tuletatakse tartlastele meelde Jaamamõisa oja olemasolu ning tähtsust. Jaamamõisa oja ehk Juudaoja on Tartu äärest algav oja, mis voolab paar kilomeetrit maa peal kuni Jaama tänavani, sealt edasi aga Annelinna tänavate alustes veetorudes ligi kolme meetri sügavusel ning suubub Emajõkke Turusilla juures.

Oja vaadeldakse kogukonnapäeval mitme kandi pealt ja arutatakse, kas ojasängi peaks taas avama ja kui, siis milliseid võimalusi võib see tartlastele ja ülejäänud linnaelustikule pakkuda.

«Oojaa!» algab Papli tänaval kell 12 ja kestab kuni kella 18ni.

Papli tänav, tänane kogunemispaik.
Papli tänav, tänane kogunemispaik. Foto: Jürgen Karval

«Oojaa!» päris esimene aktiivne sündmus on aga akrojooga, mis ei toimu Papli tänaval, vaid Jaama ja Puiestee tänava ristis, kus oja käänaku teeb ja maa alla kaob. Algus on keskpäeval.

Akrojooga plats.
Akrojooga plats. Foto: Jürgen Karvak

Kogukonnapäeva on oodatud tähele panema kõik inimesed, kes tahavad tundma õppida oja, mis läbib kolme linnaosa, ja kaasa mõelda, kuidas avatud oja ümbritsevate majade elanike heaks tööle panna. Tähendab see siis jalutusradu, puhke-, pikniku- või looduse uurimise alasid, mängimise või kokkusaamise kohti ehk ka lihtsalt ilusamat linnaruumi ning vaheldust asfaldile.

Jaamamõisa oja voolab Raadilt Emajõkke.
Jaamamõisa oja voolab Raadilt Emajõkke. Foto: TPM

Tartu ülikooli vooluveekogude bioloog Jürgen Karvak ütles, et linnaoja tähtsuse tabamisel nõustavad tartlasi Aarhusi linna märgalade taastamise eksperdid, kes asuvad uurima, kas ja kuidas saab Jaamamõisa oja maa peale tuua ning muul viisil looduslikumaks muuta. «Nende taastamiskogemused näitavad, et avatud veekogu loob linnaruumis loodusväärtuste kõrval võimalusi ka elanikele. Nendele tasub mõelda juba täna. Kuigi Jaamamõisa oja maa peale toomise kohta ei tehta otsust niipea, soovime inimesi kaasata võimalikult varases staadiumis,» ütles Karvak.

Sini-rohealad linnades pakuvad linnale palju eeliseid. Vooluveekogud lisavad kuivale linnaõhule niiskust ja jahutavad õhku. Vulina kuulamine ja voolu jälgimine aitab inimestel lõõgastuda. Linnaloomadele on sini-rohealad tuiksooned, mida mööda linnas liikuda. Looduslikum ojasäng aitab leevendada üleujutusi ja oja suudab end ka ise paremini puhastada. Nii jõuab Emajõkke ja merre puhtam vesi – veetaimed aitavad reostust kinni püüda.

Tartu ülikooli tudengite uurimistöö näitab, et Jaamamõisa oja läbib eripalgelist piirkonda, millel aga pole ühtset väljakujunenud nägu. Kui Supilinn seostub Emajõega ja Vaksali raudteega, siis Jaamamõisa piirkond võib seostuda ühele linnaaianduse, teisele Nõukogude lennuväe ja kolmandale hoopis oma koolimajaga.

Kas Jaamamõisa oja võiks pakkuda ühenduslüli muust Tartu elust kõrvale jäänud Hiinalinna, vaikse Jaamamõisa aedlinnaku ja Anne kanali populaarsete jalutusradade vahel? Sellele küsimusele otsitaksegi kogukonnaüritusel vastust.

Papli 3–7 tänavalõigul toimuval üritusel kuuleb ettekandeid ja vestlusringe ning Tartu linnamuuseum kogub linnaelanikelt ainest uue püsinäituse tarbeks.

«Oojaa!» kava

Kell 12 akrojooga: Jaamamõisa oja flow NB! Asukoht perekodu Käopesa vastas, siin

Kell 13 ojatuur: kus kulgeb Jaamamõisa oja? NB! Algus Turu silla Anne kanali poolses otsas

Kell 14 vestlusring: Jaamamõisa oja piirkond enne ja nüüd

Kell 15 loeng: sini-rohealade mõju linnaruumile ja kogukonnale, eksperdid Eesti maaülikoolist ja Tartu ülikoolist

Kell 16 loovarutelu: majadevahelise õueruumi edendamine

Alates kell 12 saab Papli tänaval vaadata ka näitust Hiinalinna aedadest ja tutvuda Tartu Hansa kooli õpilaste ojajutukestega.

Väiksemad saavad akvaariumis uurida oja vee-elukaid ja neid ka kohe kriidiga asfaldile jäädvustada.

Giidi juhendamisel saab uudistada kohti, kus oja maa all voolab. Algus on Turu silla Anne kanali poolses otsas kell 13.
Giidi juhendamisel saab uudistada kohti, kus oja maa all voolab. Algus on Turu silla Anne kanali poolses otsas kell 13. Foto: Erakogu foto

Kogukonnapäeva korraldajad on Tartu ROHEring koos Tartu ülikooliga. Tartu ROHEring (rahvusvaheliselt urbanLIFEcircles) on rahvusvaheline Euroopa Komisjoni LIFE programmi rahastatud linnalooduse projekt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles