Päevatoimetaja:
Richard Särk

Kuidas säästa energia kuludelt?

Copy
Foto: © Getty Images canva.com

Energia kuludelt säästmine aitab hoida aasta lõikes palju kokku ja seda nutikalt tehes ei pea oma elukvaliteeti muutma. Tutvustame sulle energiasäästu ideid, mida arvestada juba uue kodu ehitamisel või renoveerimisel ning neid, millega igapäevaselt kodus energiat kokku hoida. Loe edasi ja alusta muutustega juba täna!

Säästlikud lahendused, millega arvestada ehitamisel või renoveerimisel

Maja ehitamisel või elamispinna renoveerimisel saab teha palju otsuseid, millega oma energiakulusid optimeerida. Küte on üks suuremaid kuluallikaid ja seetõttu on tegemist investeeringuga, mille pealt ei tohiks kokku hoida ja mis võiks olla võimalikult säästlik. Populaarseteks valikuteks on nii maaküte, õhk-vesi soojuspumbad. Kõikideks nendeks kütteviisideks on vaja kulutada energiat ja seetõttu tasub kohe ka paigaldada päikesepaneelid. Päikesepaneelid mitte ei tooda hea hinnaga energiat kütteks, vaid ka tarbevee soojendamiseks ja muuks igapäevaseks energia tarbeks. Arvesta välja, milline on majapidamise energiatarve ja vali vastavalt sellele sobivad päikesepaneelid.

Teiseks, soojusta maja või korter! Ainuüksi heast küttesüsteemist pole kasu, kui sinu kodu ei pea sooja. Korralikult soojustatud elamu tagab sulle mõnusa keskkonna ja on hea ka kogu hoone tervisele, sest liiga külm ja niiske keskkond pole ühelegi hoonele hea. Soojustuse juures on olulised ka aknad. Paigalda korralikud plastaknad, mis hoiavad sooja ja hoiavad hästi heli. Selleks vali topelt klaasidega plastaknad.

Lihtsad lahendused, mida võid võtta kasutusele juba täna

Elektrienergialt saad hoida kokku, kui kasutad säästlikke kodumasinaid. Millal sina oma kodutehnikat uuendasid? Väga vanad kodumasinad tasub ümber vahetada ja võimalusel soetada kõige säästlikuma energiaklassi tooted. Pesumasin kui ka nõudepesumasin võiksid olla koos taimeriga, et saaksid need ajastada kõige odavama elektri hinnaga ajaks.

Kui sinu kodumasinad on üpriski uued ja neid pole veel mõtet ümber vahetada, vaata, millal need tööle paned. Ehk on võimalik seda edasi lükata ja kasutada ära aega, mil elektri hind on madalam. Samuti võiks pesumasin olla täis, kui selle tööle paned, muidu kulub liialt energiat väga väikese pesukoguse pesemise peale.

Kui tihti põleb toas tuli, kus sa ise ei ole? Jah, seda juhtub, aga hakka harjutama sisse harjumust tuli kustutada kohe, kui toast lahkud. Samuti tee ka teleriga - paljudel inimestel käib teler kogu aeg taustaks ja tegelikult seda ei vaadata. Kas see ikka peab töötama?

Reguleeri põrandasoojustust - vähendades põrandasoojustuse temperatuuri, hoiad kokku. Sa ei pea seda täiesti välja lülitama, piisab temperatuuri vähendamisest, et hoida kulusid kontrolli all.

Need on mõned soovitused, mida on võimalik sul ette võtta, aga kindlasti mitte kõik. Uuri erinevaid lahendusi, kuidas säästa energiat ja hoida kokku oma raha!

Copy
Tagasi üles