Tartu linnapea: abilinnapea Priit Humal praegu ametiülesandeid täita ei saa (2)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
Urmas Klaas ja Priit Humal
Urmas Klaas ja Priit Humal Foto: Eero Vabamägi / Kristjan Teedema

Tartu linnapea Urmas Klaas ütles kolmapäeva hommikul, et ei ole Parvel Puunsillaga seotud uurimise küsimuses veel abilinnapea Priit Humalaga rääkida saanud, aga loodab seda teha esimesel võimalusel. Seejärel saavat rääkida järgnevatest sammudest.

Kapo kahtlustab, et Priit Humal on endise ERMi näitusemaja müügitehingu asjus toime pannud toimingupiirangu rikkumise ja eile tehti seetõttu läbiotsimine pankur Parvel Pruunsilla elukohas. Pruunsild on maja omandanud korp! Sakala liige ning Humala klassivend.

Klaas kinnitas, et kaitsepolitsei viis eile läbi toiminguid ka linnavalitsuses. «Nende sisu ja asjaolusid, mis puudutab Priit Humalat, saavad kommenteerida uurimist läbi viivad asutused, kellega linnavalitsus teeb igakülgset koostööd,» sõnas ta.

Tavapäraselt on selliste uurimiste alates kahtlustatav Tartu abilinnpea ametist tagasi astunud ja neid näiteid on lähiminevikust mitu.

«Arussaadavalt abilinnapea Priit Humal praegu oma ametiülesandeid täita ei saa, edasisi töökorralduslikke samme püüan avada lähiajal, kuivõrd teema on niivõrd värske,» ütles Klaas.

Kaitsepolitsei ametnikud esitasid Tartu abilinnapeale Priit Humalale ja temaga seotud 53-aastasele ettevõtjale kahtlustuse korruptsioonikuriteos. Abilinnapeale esitati kahtlustus toimingupiirangu rikkumises eriti suures ulatuses, temaga majanduslikult seotud ettevõtjat kahtlustatakse toimingupiirangu rikkumisele kaasaaitamises, seisab Kapo teates.

Kahtlustus on seotud Tartus asuva J. Kuperjanovi tn 9 kinnistuga, mis jäi 2017. aastal Eesti Rahva Muuseumi kolimise järel vabaks. Riigi Kinnisvara AS (RKAS) korraldas sellele 2017. aastal avaliku enampakkumise, kuid kuna kinnistut soovis endale ka Tartu linn, tühistas toonane riigihalduse minister enampakkumise ja andis linnale õiguse osta kinnistu esmajärjekorras. Tartu linn plaanis hoonet kasutada Tartu kultuuriasutuste tegevuseks ja sellega oli arvestatud ka Tartu 2025. aastani tehtud arengukavas. 2022. aasta septembris esitas RKAS linnale lepinguprojekti, mille alusel pidi toimuma kinnistu omandamine.

Alates 2022. aasta augustist ehk pärast seda, kui RKAS oli linnale lepinguprojekti edastanud, hakkas ettevõtja kahtlustuse kohaselt suunama abilinnapead nii, et linn tehingust loobuks ja RKAS saaks korraldada uue avaliku enampakkumise. Teades ettevõtja huvi, tegi abilinnapea kahtlustuse kohaselt endast oleneva, et linn oma senistele plaanidele vaatamata loobuks kinnistu omandamisest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles