Ülikooli botaanikaaia ajalugu rullub peagi lahti uuel näitusel

Egeli Raudmäe
, ajakirjanik
Copy
Tartu ülikooli botaanikaaed.
Tartu ülikooli botaanikaaed. Foto: Kristjan Teedema

7. juunil, kui kuulutatakse välja Tartu ülikooli botaanikaaia sünnipäeva pidukuu, avatakse näitus «Roheline varakamber», mis on pühendatud botaanikaaia 220. aastapäevale.

Näitusel «Roheline varakamber» rullub lahti Tartu ülikooli botaanikaaia lugu 220 aasta jooksul. Kuraator Inge Kuke sõnul pakub näitus ülevaadet botaanikaaia kaugemast ajaloost. «Rikkalikul arhiivimaterjalil põhinev posternäitus tutvustab botaanikaaia plaane ja aeda kavandatud ehitisi botaanikaaia esialgses asukohas Tiigi ja Vanemuise tänava pargialal ja praegusel Emajõe-äärsel krundil,» rääkis Kukk.

Tähtis paik

Tartu ülikooli botaanikaaed on Tartu südames asuv paik, kus igaüks saab nautida rohelust. Seal asub rikka taimevaramuga aed, kus külastaja saab lihtsa vaevaga läbi jalutada justkui maailma eri paigust ning mitmesugustest Eesti looduslikest kooslustest, teadmishimuline huviline saab tundma õppida taimeliike ning nende kaitset.

Botaanikaaed jutustab ka tartlaste lugu – seal on tehtud paljude pulma- ja perefotod, kohtutud kallimaga või veedetud aega hea raamatu seltsis. Lisaks inimestele naudivad rohelist oaasi putukad ning teised olevused.

«1803. aastal, kui osteti krunt ja alustati botaanikaaia rajamist praeguse loodusmuuseumi juurde Tiigi ja Vanemuise pargialale, oli Tartu veel «väike puust linn» väheste kivihoonetega linnasüdames. Ülikooli professoritel ja arhitekt Johann Wilhelm Krausel oli aga ambitsiooni ja kaugele vaatavat pilku, et rajada ülikoolile suurejooneline arhitektuuriansambel Tartu kesklinnas,» seletas Kukk. «Botaanikaaed oli oluline eelkõige loodusteaduste ja meditsiini õpetamiseks ning suur kasvuhoone oli üks esmajärjekorras kavandatud hooneid koos anatoomikumi, raamatukogu ja ülikooli peahoonega.»

Mitmekülgne ajalugu

Näitusel saab näha botaanikaaia muutumist aastate jooksul ja tutvuda arhitektuurijooniste, aiaplaanide ja vanade fotodega, mis varem pole avalikkuse ette jõudnud. Kuraator Inge Kukke üllatas enim arhitekt Johann Wilhelm Krause joonistatud esialgse botaanikaaia plaani leidmine ülikooli raamatukogust. 

«Kuigi seda ideed ei jõutud ellu viia, oli minu jaoks väga põnev, kuidas Krause püüdis muuta üsna igavat Tiigi ja Vanemuise tänava vahelist pargiala reljeefilt huvitavamaks ning maalilisemaks. Ta kavandas nii tiigist algava veekanalite võrgustiku kui ka tehiskünka, mille sisemuses pidi asuma tolleaegses aiakujunduses populaarne grott. Viimane oleks paiknenud praegu umbes Hurda kuju asukohal.»

Näitus «Roheline varakamber» on pühendatud Tartu ülikooli botaanikaaia 220. aastapäevale. Näitus avatakse kolmapäeval, 7. juunil kell 12 ühes loodusfestivaliga botaanikaaias. Näitus jääb õppeklassis avatuks 31. augustini, näitust saab vaadata botaanikaaia piletiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles