Kirjandusmuuseumis esilinastub tõsielufilm krimmitatari rahva tragöödiast

Tartu Postimees
Copy
Eesti kirjandusmuuseum.
Eesti kirjandusmuuseum. Foto: Kristjan Teedema

Eesti kirjandusmuuseumis esilinastub esmaspäeval, 29. mail dokumentaalfilm «Homme tuleb eile», mis räägib krimmitatari rahva tragöödiast läbi aastasaja.

Dokumentaalfilmi režissööri Kirsten Gaineti sõnul on ebaõiglus krimmitatari rahva suhtes kestnud üle saja aasta. «Filmi tegelased võitlevad õiguse eest elada oma maal. Otsustasin valida kolm kangelast, kes on erinevas vanuses ja keda ühendab üks tragöödia. Vanema põlvkonna loo kaudu tahan rääkida 1938. aastal alanud repressioonidest, mis jätkuvad Krimmi annekteerimise järel siiani,» ütles Gainet.

Krimmitatari rahva kannatused said alguse Vene impeeriumi ajal ning jätkusid Nõukogude režiimi perioodil. Aastatel 1917–1933 ligikaudu 50 protsenti tolleaegsest elanikkonnast mõrvati või saadeti Krimmist välja ja sanktsioonide haripunkt saabus 1944. aasta mais, kui kogu Krimmi tatari elanikkond pagendati Stalini käsul Kesk-Aasiasse.

2014. aastal, peale Krimmi ühinemist Venemaa Föderatsiooniga, alustasid riigi võimud taas genotsiidi selle põliselanike vastu. Mitmed mehed arreteeriti ja mõisteti süüdi väljamõeldud terrorismijuhtumites. Naised, kelle abikaasad ja pojad on vangistatud, võitlevad õiguse eest ja nende lapsed on sunnitud saama täiskasvanuks liiga noorelt.

Dokumentaalfilmi režissöör Kirsten Gainet sündis 1988. aastal Venemaal Baškortostanis Inzeri külas. Gainet on lõpetanud Peterburi kino- ja televisiooniinstituudi ning võitnud auhindu prestiižsetel rahvusvahelistel ja Venemaa filmifestivalidel.

Tema tuntuimad filmid on näiteks «Ela, sõdur, ela», «Sõnum inimestele», «Püha Anna», 2019. aastal linastunud dokumentaalfilm «Naine» nomineeriti Loorberioksa auhinnale Artdokfesti filmifestivalil. 2016. aastast elab Gainet Türgis Istanbulis.

Dokumentaalfilm «Homme tuleb eile» esilinastub esmaspäeval kell 17 Eesti kirjandusmuuseumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles