Rattarallil mullusest rohkem vigastusi: viiel murtud rangluud, üks võistleja jääb haiglasse (1)

Jüri Saar
, arvamustoimetaja
Copy
42. Tartu rattaralli finiš Turu tänaval.  See ei olnud kõigile võistlejaile kättesaadav, sest  mitmed vajasid kukkumise tõttu arstiabi.
42. Tartu rattaralli finiš Turu tänaval. See ei olnud kõigile võistlejaile kättesaadav, sest mitmed vajasid kukkumise tõttu arstiabi. Foto: Margus Ansu

Tartu rattaralli meditsiiniteenistuse andmeil vajas tosin inimest täiendavat arstlikku kontrolli ehk arstiabi andmist haiglas, mullu oli haiglasse toimetada vaja üks võistleja.

Võistluse meditsiiniteenistuse juhi Tiit Piiskoppeli esmasel hinnangul ei ole võimalik öelda, miks ilusa ilmaga peetud võistlusel tõsisema arstiabi vajajate hulk nõnda suur oli. Rada oli sama mis mullu, võistlejaid küll natuke rohkem, peaaegu 3000. Aga samas anti stardid lainetena, mis vähendas intsidente raja esimeses osas.

«Aga ikka hakkab sõitudel gruppide moodustamine. Sõidu algusfaasis olid mõned grupikukkumised, sõidu teises kolmandikus olid üksikjuhtumid,» nimetas ta.

27 kilomeetri distantsil oli 359 osalejat ja ei ühtki meedikute poole pöördumist.

60 kilomeetri sõidus oli 1107 osalejat ja 12 meedikute poole pöördujat. Neist kuus vajasid täiendavat arstlikku kontrolli või meditsiinilist sekkumist.

128 kilomeetri distantsil oli 1358 osalejat ja 13 meedikute poole pöördujat. Neist kuus vajasid täiendavat arstlikku kontrolli või meditsiinilist sekkumist.

Need kokku 12 tõsisemat juhtumit olid Piiskoppeli sõnul sellised, kus kiirabi läks appi osavõtjale ja täiendav arstlik kontroll maakeeli tähendab haiglasse viimist. 

Haiglas antud arstiabi tähendas enamasti väiksemate haavade õmblemist. Rangluumurde oli viiel inimesel. Nemad said kõik kodusele ravile, aga üks inimene on endiselt haiglas, tal on liittrauma.

«Aastad ei ole vennad, ei ole võimalik välja tuua selget riskikohta,» ütles Piiskoppel. «Profisõitudel näiteks oli kaks kergemat intsidenti: üks pehme teelt väljasõit, kui rattur sattus teepeenrale, ja üks rattur sõitis äärekivisse, kaks sõitjat kukkusid, said marrastusi.»

Mullu juhtus pofisõitudel palju rohkem intsidente.

Piiskoppel ütles, et andmeid veel kogutakse ja korraldajad kindlasti neid analüüsivad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles