Lõuna prefektuur jagab näpunäiteid, et sinu jalgratas varaste saagiks ei langeks

Kristofer Seema
, reporter
Copy
Lukustatud jalgrattad. Foto on illustratiivne.
Lukustatud jalgrattad. Foto on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Soojade ilmade saabumisega on jalgrattad talvekorteritest välja otsitud ning üha enam näeb tänavatel inimesi oma kaherattalistega ringi vuramas. Paraku on see toonud päevavalgele ka rattavargad, kes on viimastel nädalatel mitmed ratturid sõiduriistast ilma jätnud, kirjutab Lõuna prefektuur.

Politsei hoiatab, et varast ei huvita, milline on ratta mark, värv, mudel või maksumus. Varaste saagiks on läinud nii lukustamata jalgrattad, aga ka lukustatud kaherattalised.

Näiteks varastati hiljuti Jõgeva kortermaja trepikojast jalgratas ning Tartus kaks jalgratast, kuigi need oli lukustatud.

Selleks, et vargad sinu ratast endale ei saaks, tasub meeles pidada järgmisi soovitusi:

  • Soeta jalgrattale turvaline rattalukk, mida ei oleks võimalik katki tõmmata või kerge vaevaga läbi lõigata. Korralik rattalukk on metall-lülidega lukk või nn U-lukk, mis takistab ratta kiiret kättesaamist. Vajadusel küsi turvalise luku ostmisel nõu rattapoest. Mida keerulisem on sinu ratast varastada ja mida rohkem see aega võtab, seda suurema tõenäosusega varas sellest loobub.
  • Tee jalgrattast pildid. Oluline on, et vajadusel oleks olemas pildid raaminumbrist ja kõigist jalgratta eritunnustest. Tänu raaminumbrile on politseil võimalik sinu jalgratas hiljem tuvastada ja sulle tagastada.
  • Hoia jalgratas turvalises kohas. Kodus olles hoia jalgratast kas toas, keldriboksis, panipaigas või garaažis. Mõistlik on lukustada jalgratas igal pool ning ka kohas, mis tundub turvaline.
  • Ära jäta jalgratast lukustamata ja järelevalveta. Lukusta alati oma ratas turvalise lukuga ja pargi see võimalusel rattaparklasse või mõnda rohkem avalikku kohta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles