Katastroofitelgis õpib verejooksu peatama, äkksünnituse korral käituma, elustama

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Tartu kiirabi koolitusjuht Andras Laugamets.
Tartu kiirabi koolitusjuht Andras Laugamets. Foto: Margus Ansu

Rahvusvahelise erakorralise meditsiini päeva puhul leiab 27. mail Tartu Raekoja platsilt telgi, kus igal vähegi söakamal inimesel tasub end proovile panna. Et kuidas ta on valmis katastroofi korral käituma ja kas ta suudab näiteks aidata inimest, kelle arterist purskab verd, või olla toeks äkksünnituse korral. Need on juhtumid, kus meedikud võivad olla küll teel, aga päriselt loevad sekundid.

Tartu kiirabi koolitusjuhi Andras Laugametsa sõnul on telgis mannekeenid ja mulaažid, mille peal neis rasketes olukordades tegutsemist harjutada saab. Tõepoolest – ka sünnitust vastu võtma, verejooksu peatama, elustama ja muid päästvaid toiminguid.

Andras Laugametsa sõnul on väga oluline elanikkonnale kõiki neid oskusi jagada ja valmisolekut treenida, sest kunagi ei tea, mil just kõrvalseisva inimese tegutsemisest või mittetegutsemisest sõltub kellegi elu. Ka sõda ei ole kaugel.

Erakorralise meditsiini erinevaid tahkusid tulevad tutvustama 15 kiirabitöötajat, kes jagavad infot ka selle kohta, kuidas saada kiirabisse tööle ja millised on selle töö mured ja rõõmud.

Andras Laugamets julgustas aga muidki teemasid üles tõstma. Kui keegi tahab rääkida iseenda tervisest ja nõu küsida, siis palun! Kui keegi tahab teada, mida teha rästikuhammustuse korral, siis – palun! Võimalus kiirabitöötajatega vahetult suhelda on kõigil olemas.

Huvilised saavad osaleda ka Kahooti online-mälumängus, mis on loomulikult meditsiiniteemaline.

Katastroofmeditsiinitelk on Raekoja platsil laupäeval, 27. mail avatud kell 13–17.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles