Vanemuise teatrisse suundus paras hulk publikut mitte auto, vaid rattaga (4)

Copy

Vanemuise väiksesse majja kell 19 algavale etendusele «Kõik minu emast» kiirustas neljapäeva õhtul ports teatrihuvilisi jalgrattaga, pedaalides uljalt Vanemuise mäest üles, kandes seljas viisakaid rõivad, naised ka õhtukleite ja kõrgeid kingi.

Nad kõik esindasid Tartu rattaliiklejate seltsi, mille pealiku Jürgen Karvaku initsiatiivil niisugune ühine teatrikülastus ette võeti sooviga tervele linnale silma hakata ja levitada sõnumit, et teatrisse võib jalgrattaga sõita küll.

Esiplaanil Jürgen Karvak.
Esiplaanil Jürgen Karvak. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Jürgen Karvak märkis, et kahjuks pidi üks nende kaaslane teatrisse sõidust loobuma, kuna Tartu rendirattasüsteem on häirete tõttu ajutiselt rivist väljas. Aga kõigil teistel oli isiklik ratas võtta.

Karin Kukk, Meeli Verlinden ja Kadi Rutens kinnitasid kui ühest suust, et see ei ole neil sugugi esimene rattaga teatriskäik, sest nad liiklevad linnas igal pool nii, sõidavad tööle ja koju, veavad lapsi või pedaalivad lastega koos.

Lenkstangide taga Meeli Verlinden, lapsed seekord kodus.
Lenkstangide taga Meeli Verlinden, lapsed seekord kodus. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Naised olid seda meelt, et kui liikled viisakalt, siis arvestavad ka autojuhid sinuga.

Jürgen Karvik rõhutas, et nad ei tee autosid sugugi maha, küll aga soovivad juhte õhutada õigesti parkima, pidades silmas ka sedasama Vanemuise tänavat, kus etenduste ajal on autod rattateedele olnud pargitud.

Esiplaanil Kadi Rutens.
Esiplaanil Kadi Rutens. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Tänane õhtu sattus teatriskäijatele aga igatepidi õnnelik, ilm oli ilus, kuiv ja soe ning ka rattarajad Vanemuise tänaval kõik ilusti vabad.

Karin Kukk rääkis ning teisedki toetasid sedasama mõtet, et kõik liiklusgrupid peavad üksteisega linnas rohkem arvestama. Tõsi on, et sõltuvalt sellest, milliselt positsioonilt keegi kedagi vaatab, võivad kõik kõigile etteheiteid teha. Autojuhid kiruvad hoolimatud jalakäijaid ja rattureid, jalakäijad ülbeid autojuhte ja kergliiklejaid ning ratturid samuti autojuhte, kes valesti pargivad, aga ka jalakäijaid, kes kergliiklusteele end uitama unustavad.

Tartu rattaliiklejate selts loodi mõni kuu tagasi eesmärgiga suurendada Tartus rattaga liiklejate kogukonda ning parandada kaaslinlaste hoiakut rattasõitjatesse ja rattaga sõitmisse. Seltsi kuulub igas vanuses inimesi väga erinevatest eluvaldkondadest.

Jürgen Karvak ise töötab Tartu ülikoolis nooremteadurina, on erialalt bioloog, keda huvitavad jõed ja jõekesed.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles