Kolm Tartu restorani säilitasid koha Michelini restoranigiidi parimate seas (1)

Tartu Postimees
Copy
Restoran Fii.
Restoran Fii. Foto: Margus Ansu

Neljapäeval ilmus teine Michelin Guide Estonia väljaanne, mille kohaselt kuulub kolm Tartu restorani endiselt eriti hinnatud toidukohtade sekka. Need on Fii, Hõlm ja Joyce.

Michelin Guide Estonia 2023 soovitab kokku 34 Eesti restorani ja nende hulgas on ka restoran, mis on äsja tunnustatud kahe Michelini tärniga. Ühele restoranile anti üks tärn. Nimekirjas on kuus Bib Gourmandi tunnustusega restorani, mille sekka lisandub sel aastal uus restoran. Lisandub veel üks uus Michelini rohelise tärni tunnustus, mis viib siinsete rohetärnide arvu kaheni.

Michelini restoranigiidide rahvusvaheline direktor Gwendal Poullennec ütles, et tänu eelmise aasta avaväljaandele avastab üha rohkem inimesi peidetud aardeks peetud Eesti kulinaarset maailma. «Meil on hea meel, et teine väljaanne uuendab ja laiendab algset valikut. Riigis on väga ahvatlev valik erisugustest restoranidest ja siin võib kiidelda paljude oskuslike ja ambitsioonikate kokkadega, kes kasutavad kohalikku toodangut täiel määral. Praegu on suurepärane aeg neid restorane külastada, saamaks osa mitmekesisest ja kasvavast gastronoomilisest maastikust, mille kvaliteedimärgiks on restorani 180° by Matthias Diether tunnustamine.»

Selle aasta olulisim sündmus on stiilse Tallinna restorani 180° by Matthias Diether tunnustuse viimine ühelt Michelini tärnilt kahele tärnile. Restoranigiidi inspektoritele avaldas eriti muljet toiduvalmistamise keerukus, aga ka see, kuidas erinevad elemendid ülimalt hästi koos toimisid. Igas äärmiselt visuaalses roas oli selgelt näha suurepärast tehnilist taset, vilumust, maitsete keerukust ja sobivust.

Lisaks säilitab peakokast omaniku Tõnis Siiguri juhitav NOA Chef’s Hall Tallinnas ühe tärni tunnustuse.

Värskelt giidi lisatud restorani Soo pühendumust jätkusuutlikkusele tunnustatakse Michelini rohelise tärniga. See on iga-aastane tunnustus, mis tõstab restoranigiidi valikus esile need restoranid, mis on oma jätkusuutlike tavadega tööstuse esirinnas – restoranid, mis pakuvad toiduelamusi, milles on ühendatud kulinaarne tipptase silmapaistva pühendumusega keskkonnale ning on inspiratsiooniallikaks nii innukatele toidusõpradele kui ka külalislahkuse valdkonnale tervikuna.

Tõstes esile giidi valikus olevaid restorane, mis pakuvad väga head toitu mõõduka hinnaga, pälvis värskelt tunnustuse Bib Gourmand Tallinna restoran Tuljak. Selles klassikalise retrohõngulise välimusega restoranis on loomingulise elemendiga toiduvalmistamise juured Baltikumis ning siin pakutakse tekstuurides ja maitsetes palju nauditavaid kontraste. Restoran asub ka kaunis paigas, mille terrassilt avaneb suurepärane vaade merele.

Tuljak liitub viie varasema Bib Gourmandi restoraniga, mis kõik säilitavad oma tunnustuse selle aasta väljaandes: soe ja külalislahke kohvik-bistroo Fellin Viljandis ja veel neli söögikohta Tallinnas – Härg, lõbus kogu päeva brasserie, Lore Bistroo, nüüdisaegne sadamaäärne bistroo, Mantel ja Korsten, mis pakub Vahemerest inspireeritud roogasid, ning NOA oma hooajaliste tänapäevaste menüüdega.

Lisaks Soole on restoranigiidis veel neli uut restorani: Rado Haapsalus, moodne, armsalt juhitud bistroo ja Tallinna Rado sõsarrestoran, Art Priori Tallinnas, brasserie, mis hoiab au sees kõiki prantsuse klassikuid. Praamiga saab sõita Muhu saarele restorani Alexander, kus võluvas majas valmistatakse ambitsioonikat toitu. Tallinnas vanas saapavabrikus asuv Barbarea on aga päeval pagaritöökoda ja õhtul bistroo.

Esimest korda antakse Eestis välja Michelini noore koka preemia, mis tõstab esile paljutõotavat professionaali, kelle andekus ja pühendumus on Michelini restoranigiidi inspektoritele viimase aasta jooksul eriti muljet avaldanud. 2023. aasta Michelini noore koka preemia läheb Soo restorani peakokale Daanius Aasile.

Uued tulijad:

Art Priori, Tallinn

Barbarea, Tallinn

Rado, Haapsalu

Alexander, Muhu

Eelmisest aastast jäid nimekirja:

38, Tallinn

Cru, Tallinn

Fii, Tartu

Gianni, Tallinn

Hõlm, Tartu

Horisont, Tallinn

Joyce, Tartu

Lahepere Villa, Kloogaranna

Lee, Tallinn

Mere 38, Võsu

Mon Repos, Tallinn

Moon, Tallinn

Paju Villa, Tallinn

Pull, Tallinn

Puri, Tallinn

R14, Tallinn

Rado, Tallinn

SMAK, Tallinn

Tchaikovsky, Tallinn

Wicca, Laulasmaa

Noor peakokk 2023:

Daanius Aas, Soo.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles