Toomas Jüriadost sai Tartu giidide ühingu auliige

Tartu Postimees
Copy
Toomas Jüriado sai auliikmeks 19. mail.
Toomas Jüriado sai auliikmeks 19. mail. Foto: Erakogu

Tartu giidide ühing nimetas 19. mail toimunud üldkoosolekul Toomas Jüriado oma auliikmeks asjatundliku, pühendunud ning sõbraliku teadmiste jagamise ja terve põlvkonna Tartu linna tegevgiidide koolitamise eest.

Ühing tõstab esile ka Toomas Jüriado rolli Tartu linna tutvustamisel. Vähem oluline ei ole tema osalemine ühingu töös. «Jüriado on enam kui 20 ühingusse kuulumise aasta vältel inspireerinud kolleege oma pühendunud ja põhjaliku suhtumisega giiditöösse ning ajakirjanikule omase eluterve uudishimuga. See on teinud tema ekskursioonid mitte ainult huvitavaks, vaid ka harivaks neile, kes temaga koos on Tartut ja Tartumaad tundma õppinud. Mainimata ei saa jätta ka Toomase erksat huumorimeelt,» ütles Tartu giidide ühingu juhatuse liige Merike Jürna.

Giid ja reisijuht Kristel Sävborgi sõnul on Toomas Jüriado olnud talle suureks eeskujuks ja inspireerijaks. «Temaga koos Peipsiveeres reisides märkasin, kuidas ta tihti kohalikega jutu peale sai, tundis huvi ja esitas küsimusi, saades nii teada palju põnevat nii endale kui ka teistele jagamiseks. Samuti oskab Toomas suurepäraselt oma teadmisi heast giiditööst edasi anda. Mäletan Toomase ja Tartu rahvaülikooli koostööst sündinud giidikursust, mis oli üdini praktiline ja mille tulemusena saime oma ühingusse palju häid noori giide,» kirjeldas Sävborg.

Toomas Jüriado sündis 13. juulil 1947 Tartus. Suurema osa lapse- ja koolipõlvest elas ta Viljandis. 1970 lõpetas ta Tartu ülikooli keemiaosakonna cum laude.

2018. aastani kestnud tööelus toob ta ise esile kaks üsna erinevat pikemat ajajärku: kuni 1989. aastani aspirandi ja teadurina ülikooli orgaanilise keemia kateedris, edasi aga ajakirjanduses, 10 aastat Eesti Raadios, vahepõikena paar aastat Eesti ornitoloogiaühingus ja 2002. aastast ajakirjas Eesti Loodus.

Giiditööga puutus Toomas Jüriado kokku 1990. aastatel, kui tutvustas väliskülalistele kodulinna Tartut ning juhtis mõnda turismirühma Norra-reisidel. Aastail 2000–2001 õppis ta Tartu rahvaülikooli giidikursusel, aasta hiljem juhendas järgmisel kursusel juba ise esimesi seminare ja tegi seda kuni viimase rahvaülikooli giidikursuseni aastail 2008–2009. Erilise populaarsuse võitis tema koostatud detailne Tartu bussiekskursiooni kirjeldus. Ta on õpetanud giide ka Tartu kutsehariduskeskuses (2010) ja Suuremõisa tehnikumis (2004–2008).

Tartu kõrval oli Toomas Jüriado ka Tartumaa giid, näiteks Peipsi vanausuliste juurde viis ligi 70 rühma Tallinnast ja mujalt. Kehvenenud liikumisvõime sundis teda 2015. aastal giiditööst loobuma.

Toomas Jüriado on olnud mitte ainult nõutud giid, vaid samuti oodatud reisimuljete vahendaja, näiteks Tartu Annelinna raamatukogus pidas ta üle 60 fotodega illustreeritud esitluse oma Euroopa-reisidelt, ka on ta avaldanud sadu reisilugusid ajakirjanduses ja blogis.

Eesti ornitoloogiaühing valis Toomas Jüriado oma auliikmeks 2018. aastal.

Tartu giidide ühing loodi 1994. aasta märtsis ja see ühendab Tartus tegutsevaid atesteeritud linnagiide. Ühingu lähenevale 30. sünnipäevale mõeldes tegi juhatus ettepaneku nimetada Toomas Jüriado auliikmeks, üldkoosolek, kelle pädevusse auliikmete nimetamine kuulub, kiitis selle üksmeelselt heaks.

Juba varasemast ajast on ühingul kolm kutsutud auliiget: Hillar Palamets, Tullio Ilomets ja Tapio Mäkeläinen. Huvitava kokkusattumusena on kõik neli auliiget sündinud 13. kuupäeval ja suisa kolm neist 13. juulil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles