Kliinikumi liikumisrada: seisa ja püüa käega kinni hoida pöiast

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Esimene proov rajal. Rohelises kleidis Pallase kunstikõrgkooli rektor Piret Viirpalu. Esiplaanil pöida haaramas mööbliosakonna õppejõud Kristjan Bachman.
Esimene proov rajal. Rohelises kleidis Pallase kunstikõrgkooli rektor Piret Viirpalu. Esiplaanil pöida haaramas mööbliosakonna õppejõud Kristjan Bachman. Foto: Margus Ansu

Tartu ülikooli kliinikumis, mille seinad on niigi kunstiteoseid ja näitusi täis, avanes eile uus rida pilte, mis asuvad J-korpuse keldrikorrusel. Seal said seinale magnetiga kinnitatud rõõmsailmelised tegelased, kes võtavad sisse huvitavaid poose.

See ei ole näitus. Või siiski, natuke ju ikka ka on. Aga rohkem on see 55-meetrine liikumisrada, mis kutsub kliinikumi töötajaid, patsiente ja nende lähedasi vanusest olenemata võimlema ja kõndima. Niisuguseid kergeid harjutusi, kus abivahendiks on sein, kaaslane või iseenda keha raskus, on kasulik teha sõltumata töö eripärast, sest kõik teavad niikuinii, et liikumine on tervis.

Kliinikumi liikumisrada sündis koostöös tervishoiutöötajate ja kunstiinimestega. Kliinikumi juhatuse liige Ilona Pastarus oli tulemusega rahul, samuti kõrgema kunstikooli Pallase poolt ettevõtmist juhtinud mööbliosakonna juhataja Aivar Habakukk. Seinale kinnitatud piltide autor oli Johanna Mauer tekstiiliosakonnast ning tekstid kujundasid mööbliosakonna vilistlane Grete Lehemaa ja tudeng Marleen Zacek.

Kliinikumi füsioterapeut ja töökeskkonna spetsialist Priit Põld oli aga see, kes tegi harjutuste valiku, need on mitmekülgsed, hõlmavad lülisammast, käsi ja jalgu ning nendega saab arendada jõudu, tasakaalu ja painduvust.

Eile sõlmiti aga ka kliinikumi ja Pallase vahel koostööleping, kuna näib, et mõlemal poolel on tulevikuks hulk häid mõtteid, mida kavatsetakse ellu viia.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles