Keset kõige magusamat hooaega! Rattaringluse töö katkes, tõenäoliselt 7. juunini

Copy
Tartlane Taavi Liias ei saanudki kolmapäeval kell 16.30 ratast laenutada, kuigi tasus samal päeval 60-eurose arve teenuse eest.
Tartlane Taavi Liias ei saanudki kolmapäeval kell 16.30 ratast laenutada, kuigi tasus samal päeval 60-eurose arve teenuse eest. Foto: Postimees / SILLE ANNUK

Tartu rattaringluse tarninud ettevõtte makseraskuste järelemina süvenesid kolmapäeval häired rattaringluse töös ja kell 17 lõpetas süsteem sootuks töö. Esialgse info kohaselt võib rataste rentimine taastuda parimal juhul alles  7. juunil.

Tartu linnavalitsus kinnitas, et Bewegen Technologies Inc. on lõpetanud rattaringluse juhtimissüsteemi teenuse pakkumise. Seetõttu ei jäänud teist teed, kui ülipopulaarne teenus ajutiselt lõpetada.

Abilinnapea Raimond Tamm tõdes, et vead ilmnesid nii kasutaja kui ka operaatori vaates.

Näiteks kaubamaja juures võis pärastlõunal näha olukorda, kus osa kasutajaid sai ratta kohe dokist lahti, teistel võis selleks kuluda kümmekond katset ja mõnel see ei õnnestunudki. Üks laenutaja jõudis doki juurest eemalduda, kui ratas sekundeid hiljem andis piiksudes märku lahtilukustumisest.

Tarnija, Kanada ettevõtte Bewegen Technologies Inc. makseraskused andsid end Emajõelinnas teravalt tunda, sest sellelt ettevõttelt on pärit ka süsteemi toimimist tagav tarkvara. Nüüd on saneerimismenetlusse sattunud firma suhtes algamas pankrotimenetlus. Ilma tarkvaratoeta ei saa aga rattaid laenutada.

Pirogovi pargi kõrval kella 16.30 ajal ratast laenata üritanud tartlane Taavi Liias proovis mitu korda, kuid lõpuks siiski loobus ning läks jalgsi edasi. «Ei saa ühtegi ratast kätte. Mõni annab veateate, teised aga ei ütle midagi,» kirjeldas mees, kes on linnarattaid kasutanud juba süsteemi loomise algusest alates. «Sain just pikendamise eest 60-eurose arve ja katsun nüüd ikka sõita, et raha asja ette läheks. Enamasti kasutan ratast selleks, et ei peaks mööda Riia tänavat jalgsi ülesmäge kõndima.»

Teinegi Pirogovi platsi juurde sattunud mees, Tartu ülikoolis teadurina töötav Ragnar Saage oli juba loobumas, kuid sai siiski pärast korduvat üritamist ratta dokist kätte. «Varem, kui veel Tartus elasin, kasutasin tihedamini neid. Nüüd paar-kolm korda kuus,» sõnas ta.

Tartu linnavalitsus hoiatas teenuse katkemise võimaluse eest aprillis. Raimond Tamm ütles toona, et Tartu jätkab rattaringlust sõltumata sellest, mis saab koostööst Bewegeniga. «Otsime lahendust ka juhtimissüsteemile, et kui Bewegen meid sellest ära lõikab,» lisas ta.

Milline lahendus lõpuks leitakse või kes seda pakkuma hakkab, on esialgu lahtine. «Meil on juhtimissüsteemi edasise toimimise kohta endal peas mõtted ja plaanid olemas, aga me ei saa neid realiseerida enne, kui õige aeg on käes,» rääkis Tamm.

Tartu rattaringlusel on umbes 6000 aktiivset kasutajat. 

Linnasekretär Jüri Mölder on varem öelnud, et pingutatakse selle nimel, et üleminek ühelt juhtimissüsteemilt teisele võimalikult valutult laabuks. Kolmapäevases teates kinnitas linnavalitsus uuesti, et pärast Bewegeni majanduslikest raskustest teada saamist on tegeletud aktiivselt uue juhtimissüsteemi leidmisega. Ka olevat sobiv variant leitud, aga esialgsel hinnangul võtab selle käivitamine keset kõige magusamat rattasõiduhooaega ligi kaks nädalat. Võimaliku tähtajana on mainitud 7. juunit.

Tamm ütles, et kõik klientide piletiandmed on linnal olemas, aga ilmselt peavad teenuse taasavamisel kasutajad alla laadima uue nutirakenduse.

Linnavalitsuse teade sisaldas muu hulgas vabandussõnu ja lubadust teenuse katkemisega seotud ebamugavused kompenseerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles