Ukraina suurim klassikalise muusika festival jõuab taas Tartusse

Tartu Postimees
Copy
Kontserdil astub üles ka viiuldaja Hans Christian Aavik.
Kontserdil astub üles ka viiuldaja Hans Christian Aavik. Foto: Eero Vabamägi

Venemaa agressiooni tõttu teist aastat järjest Eestis peetav Ukraina suurim klassikalise muusika festival Odessa Classics ulatub taas Tartu kuulajate ette: 4. juunil toimub Heino Elleri muusikakoolis festivali kuues kontsert. Tartu kontserdil esinevad selle möödunud aasta osalised, festivali kunstiline juht, Ukraina pianist Alexey Botvinov ja noor Eesti viiulivirtuoos Hans Christian Aavik, kellele tänavu lisanduvad pianist Karolina Aavik ja noorema põlvkonna tunnustatud tšellomängija Marcel Johannes Kits.

Festivali Odessa Classics Tallinn korraldavad Kultuuripartnerluse SA ja ERSO. Kultuuripartnerluse SA juhataja Meelis Kubitsa sõnul on koos ERSOga otsustatud, et Odessa Classics naaseb oma kodulinna esimesel võimalusel, loodetavasti juba 2024. aastal, kuid vajadusel jätkatakse selle korraldamist Eestis nii kaua kui vaja.

«Tegemist on sooviga hoida festivali traditsiooni elus ja teha seda mitte lihtsalt linnukese pärast või vormiliselt, vaid rikastada Eesti festivalide kaarti. Teist aastat järjest on Odessa Classics Tallinna peakülaline maailmakuulus viiulimängija Daniel Hope, kes esineb festivalil suisa kahel päeval järjest: selle pidulikul avamisel 25. mail Estonia kontserdisaalis ja päev hiljem oma AIRi ansambliga samas,» rääkis Kubits.

Tema sõnul jõuab festival Tartusse eeskätt tänu möödunudaastase publiku soojale vastuvõtule. «Majanduslikus mõttes on see suhteliselt ebamõistlik tegevus, aga Heino Elleri muusikakooli inimesed ja publik võtsid meid möödunud aastal nii soojalt vastu, et ei olnud südant tänavusest Tartu kontserdist loobuda. Seda enam on rõõm, et just Tartus esinevad meie noored klassikamaailma kirkad tähed Karolin ja Hans Christian Aavik ning Marcel Johannes Kits, erikülalisena festivali asutaja Alexey Botvinov,» sõnas Kubits.

Tänavuse Odessa Classics Tallinna programmis on kaheksa kontserti, eelkontsert toimus märtsis juba Tallinnas Mustpeade majas. Festivalil astuvad üles solistid LAVist, Poolast, Saksamaalt, Leedust, Ukrainast ja Šveitsist. Odessa Classics Tallinn leiab lisaks Tartu Elleri koolile aset veel Estonia kontserdisaalis, Viimsi Artiumis, Arvo Pärdi keskuses ja Fotografiskas. Kogu programmi näeb kodulehel www.odessatallinn.com ning Tartu kontserdi piletid on müügil Piletilevis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles