Katrin Kask: otsustamatus ja otsused hariduses

Katrin Kask
, Tartu linnavalitsuse nutika tööstuse valdkonnajuht
Copy
Katrin Kask
Katrin Kask Foto: Erakogu

Kuidas teha nii, et meie valitsus julgeks teha valusaid, aga avalikkusele selgitatud ja vajalikke otsuseid? Näiteks gümnaasiumide ja kutseõppeasutuste lõimimine – ülioluline tegevus meie kõigi tulevikku arvestades. Miks raisata otsustamatusega meie kõigi kallist aega ja lükata edasi noore inimese eneseteadlikuks saamist, suurema lisandväärtusega ettevõtlust ning riigieelarve tasakaalu viimist?

Eestil on veel suur potentsiaal saada süvatehnoloogia ettevõtete kasvulavaks, see saab olla meie pisikese riigi uus edulugu, meil on selleks veel head eeldused. Kui me ainult julgeksime nüüd järgmisi suuri, kindlasti ka kulukaid samme ette võtta. Raha pole meil kunagi varem ringelnud enam kui nüüd. Küsimus on selles, et valikuid on palju – prioriteedid on paigast ära ja fookusi palju ehk siis selget fookust pole.

Ühtse keskhariduse reform ehk gümnaasiumide ja kutseõppeasutuste lõimimine annaks põhikooli lõpetanud noorele võimaluse oma huvid ja tugevad küljed varem läbi mõelda ja katsetada. See võimaldab noorel keskenduda eelkõige teda ennast kõnetavate huvide arendamisele ja seda ka praktikas, koostöös ettevõtetega, järele proovida. Praktiline keskharidus ongi hea selleks, et juba kindla tulevikusihiga noor saaks kohe spetsialiseeruda ning teisalt veel oma tugevaid külgi otsiv noor saaks võimalikult laia praktiliste oskuste pagasi, mille abil paremaid tulevikku puudutavaid otsuseid teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles