Olümpiko judokad löövad üle Euroopa laineid

Kristofer Seema
, reporter
Copy
Kabriel Kirna (vasakul) tuli Hispaaniast tagasi pronksiga.
Kabriel Kirna (vasakul) tuli Hispaaniast tagasi pronksiga. Foto: European Judo Federation

Möödunud nädalavahetusel olid võistlustules Tartu Olümpiko klubi judokad. Jakob Vares ja Kabriel Kirna osalesid Hispaanias U21 Euroopa karikaetapil ja Emma-Melis Aktas Poolas U18 Euroopa karikaetapil.

Jakob Vares (–100 kg), kes tänu kõrgele reitingule oli Hispaania turniiril esimeses ringis vaba, läks oma esimeses kohtumises vastamisi varem Prantsusmaa sportlase alistanud kasahhi Maksat Makhmadkhashamulyga. Varesel probleeme ei tekkinud ning ilusa ipponiga liikus ta poolfinaali.

Pääsuks finaali tuli meie mehel alistada hispaanlane Jorge Alvarez Rodriguez. Ka see õnnestus Varesel probleemideta. Finaalis vanema ja kogenuma Prantsusmaa esindaja Maxence Bordini vastu jäi aga Vares oma haarde saamisega hätta ning kuigi vastase pidevad rünnakud polnud piisavad, et Varesele suurt ohtu valmistada, olid need piisavad kolmeks shido'ks, mis tähendasid vastase võitu.

Kabriel Kirna (+100 kg), oli samuti tänu varasematele tulemustele esimeses ringis vaba. Teises ringis kohtus ta eelmise aasta U18 Euroopa meistrivõistluste hõbemedalisti Davit Kevlishviliga. Hispaania sportlasest Kirna ramm üle ei käinud ja meie raskekaallane pudenes lohutusringi pronksi eest heitlema.

Seda tegi Kirna edukalt: alistas esmalt ipponiga teise hispaanlase Rodrigo Garcia Rojase ning medalimatšis, küllalt ühepoolses kohtumises Kasahstani sportlase Zhakntilek Nurtilepuly.

Kui U18 tiitlivõistlused toimuvad suvel, siis U21 vanuserühmas maadlevad Vares ja Kirna peavad oma praegust head vormi näitama sügisel. Kuigi noormeeste parimad tulemused olid enne hooaega plaanitud järgmisesse ja ülejärgmisesse hooaega, siis praeguse vägeva vormi pealt ei ole lootusetu juba ka sel hooajal head tulemust teha.

Elva tüdruk pronksil

Samal ajal toimus Poolas Bielsko-Bialas hooaja teine kõige suurem U18 Euroopa karikaetapp. Võistlemas oli üle 800 võistleja Euroopast, Aasiast ning Lõuna- ja Põhja-Ameerikast. Eesti judo raskekaalu tulevikulootus Emma-Melis Aktas jätkas oma säravat hooaega ja maadles ennast pika võistluspäeva lõpuks poodiumile.

Maailmareitingus enne seda võistlust 15. positsioonil asunud Aktas teenis sellega turniiriks viienda asetuse ja oli esimeses ringis vaba. Teises ringis kohtus Elvast pärit Aktas esimeses ringis kreeklase alistanud Poola sportlase Julia Trokaga. Kohe maadluse alguses sooritas Aktas waza-ar'i väärilise heite ning kontrollis ilma eriti riskimata edasist maadlust kuni lõpuni.

Veerandfinaalis tuli vastaseks maailmaretingu kuuendal positsioonil paiknev Austria sportlane Helene Schrattenholzer. Samalt vastaselt tuli Aktasel vastu võtta kaotus aprillis Tšehhis toimunud Euroopa karikaetapil. Paraku osutus ka seekord austerlanna tugevamaks. Lisaajale läinud maadluses karistati meie sportlast kolmandat korda shido'ga ja kullavõimalused olid seega läbi.

Lohutusringis pronksmedalile maadeldes alistas Aktas esmalt ipponiga Ukraina sportlase Daria Dolia. Seejärel ootas sama saatus Ungari raskekaallast Veronika Odorit. Pronksikohtumises ei tulnud kahjuks poolfinaalis saadud vigastuse tõttu tatamile tšehhitar Kristyna Kaszperova, kelle vastu Aktasel sel hooajal ka varem üks kindel võit kirjas.

Eesti judo raskekaalu tulevikulootus Emma-Melis Aktas (paremalt teine) tuli Poolas Bielsko-Bialas U18 Euroopa karikaetapil poodiumile.
Eesti judo raskekaalu tulevikulootus Emma-Melis Aktas (paremalt teine) tuli Poolas Bielsko-Bialas U18 Euroopa karikaetapil poodiumile. Foto: European Judo Federation

Kaks järjestikust medalikohta kahelt hooaja suurimalt turniirilt annavad lootust, et juunis toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel võib Aktaselt oodata head tulemust. Nüüd on ees võistlusjärgne laager, kus saab jõudu katsuda ka sel võistlusel finaali jõudnud prantslastega.

Juba järgmisel nädalavahetusel võistleb Aktas Portugali Euroopa karikaetapil ning pärast seda on sihid selgelt vaid suvistel tiitlivõistlustel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles