Delta majas näeb Loit Jõekalda tehtud fotodelt ja tõmmistelt kiviaja graafikat

Aime Jõgi
, ajakirjanik
Copy
Kunstnik Lot Jõekalda näituse avamisel selgitusi jagamas.
Kunstnik Lot Jõekalda näituse avamisel selgitusi jagamas. Foto: Sulev Kuuse

Delta õppehoone teisel korrusel saab nautida arvutiteaduse instituudi korraldatud näitust «Kiviaja graafika», mille autor on graafik Loit Jõekalda. Näitusel esitletud fotod ja frotaažtõmmised on pärit esiajalooliste kaljujooniste leiukohtadest.

Kaljujoonised on maailma vanimad säilinud dokumendid inimese võimest oma ümbrust uurida, kirjeldada, mõtestada ja visualiseerida. Kunstnik Loit Jõekalda on koos teadlastega osalenud paljudel välitöödel ning dokumenteerinud väga haruldasi kaljujooniseid.

Näituse «Kiviaja graafika» fotod pildistas ta Onega järve idakaldalt ja Valge mere Karjalast, Koola poolsaare ja Altafjordi esiajalooliste kaljujooniste leiukohtadest.

16. mail kell 16 oli kõigil huvilistel võimalik liituda tuuriga, kus Loit Jõekalda tutvustab oma töid ja tehnikat.
16. mail kell 16 oli kõigil huvilistel võimalik liituda tuuriga, kus Loit Jõekalda tutvustab oma töid ja tehnikat. Foto: Sulev Kuuse

Lisaks on näiteid kaugematest paikadest, nagu Tanum (Rootsi), Northumberland (Inglismaa), Valcamonica (Lombardia, Itaalia), Tomi jõgi (Siber, Venemaa), Minusinski org (Hakassia, Venemaa), Cederbergi mäestik (Lõuna-Aafrika), Shulgan-Taši koobas (Lõuna-Uural, Baškortostan, Venemaa).

Kaljujoonised on jäädvustatud välitöödel aastatel 1987–2011.

Näituse fotodel olevate neoliitikumi kujutiste vanuseks on umbes 6000 aastat. Lõuna-Uurali paleoliitiliste koopajooniste vanuseks umbes 15 000 aastat.

Esiplaanil kunstnik Kärt Summatavet ja näituse autor Loit Jõekalda.
Esiplaanil kunstnik Kärt Summatavet ja näituse autor Loit Jõekalda. Foto: Sulev Kuuse

Esiajalooliste kaljujooniste galeriisid on leitud kõigilt asustatud mandritelt. Korduvad sümbolid võivad tähendada sakraalseid rituaale ja ohverdamispaiku, viisi suhelda ümbritseva loodusmaailma ja Loojaga.

Üllatav on, et sarnaste kujundite ja motiividega leiukohad asetsevad üksteisest tuhandete kilomeetrite kaugusel ja eri mandritel.

Näitusel.
Näitusel. Foto: Sulev Kuuse

Frotaažtõmmised kaljuraienditest ja fotod on autori katse jäädvustada muutlikku protsessi praegusel hetkel. Frotaažtehnika võimaldab küllaltki täpselt dokumenteerida mõne millimeetri sügavusi reljeefseid kaljuraiendeid ja samas rõhutada nii sümboleid ja detaile kui ka joonistevahelisi kaljupragusid.

Dokumenteeritud materjali põhjal võib võrrelda eri paikade ja ajastute kujutiste teostust, temaatikat ning stiile. Tehisintellekti ajastul tasub heita pilk tagasi tuhandete aastate tagusesse inimese mõttemaailma, et seda paremini mõista. Loit Jõekalda «Kiviaja graafikat» saab Delta õppehoones näha kuni septembri lõpuni.

Autorist

Loit Jõekalda, sündinud 1951. aastal, on Eesti graafik ja mitme rahvusvahelise näituseprojekti kuraator.

Loit Jõekalda Deltas oma töid ja tehnikat tutvustamas.
Loit Jõekalda Deltas oma töid ja tehnikat tutvustamas. Foto: Sulev Kuuse

Alates 1991. aastast on tal olnud 43 isikunäitust ning ta on korraldanud näitusi Eestis, Hiinas, Iirimaal, Inglismaal, Leedus, Lätis, Prantsusmaal, Rootsis, Saksamaal, Soomes, Taanis, Ukrainas, Valgevenes, Venemaal.

Ta on Eesti vabagraafikute ühenduse juhatuse liige ja kunstnike liidu volikogu liige, Eesti muinastaideseltsi ja Eesti-Saami ühenduse asutajaliige.

Alates 2010. aastast on ta Soome muinastaideseltsi auliige ning 2020. aastast Eesti kunstnike liidu auliige.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles