Loodusfestivali eel salvestab loomaökoloogi ja arhitekti vestlusõhtut ööülikool

Tartu Postimees
Copy
Eesti loomaökoloog ja teaduse populariseerija Tuul Sepp.
Eesti loomaökoloog ja teaduse populariseerija Tuul Sepp. Foto: Kristjan Teedema

Loodusfestivali eelüritus «Elu aed on metsikult ilus» on kolmapäeval, 24. mail Tartu ülikooli loodusmuuseumis. Loomaökoloog Tuul Sepa ja arhitekt Elo Kiiveti vestlusõhtut salvestab ööülikool.

Loodusfestival kestab 7.–11. juunini ning kutsub meid avastama ümbritsevate avalike ja eraaedade elurikkust ja vaba aja veetmise võimalusi aedades. Loodusfestivali peateema on «Elu aed», mis on inspireeritud Tartu ülikooli botaanikaaia 220. aastapäevast.

Vestlusõhtul kohtuvad kaks võtmeisikut, kelle töö on tihedalt seotud elurikkuse taastamise ja säilitamisega linnaruumis ning kes teavad hästi, mis valmistab inimestele vastumeelsust. Elurikkus algab koduaiast, teadlikkus algab aga haridusest.

Tuul Sepp töötab loomaökoloogia kaasprofessorina Tartu ülikoolis ja on tegelenud oma uurimistöös mitmete loomarühmadega. Muu hulgas vastutab Sepp käimasoleva projekti eest, mille eesmärk on välja töötada ökosüsteemide tervist ja elupaikade ühendatust soosivaid linnalooduse hooldamise praktikaid, rakendades neid Tartu näitel. «Olles kord tundma õppinud, millist linnaloodust vajab keskkond ja ka inimene, ei saa ma enam roheluseta liigivaest linna näha millegi muu kui katkise ja kurvana, olgu ükskõik kui ilus arhitektuur,» kirjeldas Sepp teema tähtsust.

Elo Kiivet on arhitekt ja urbanist, kelle senine töö on olnud seotud arhitektuuri ja avaliku ruumiga, sealhulgas ruumiteadlikkusega. Kiivet on Tartu abilinnapea arhitektuuri, ehituse, planeerimise ja ruumiloome valdkonnas. «Linna ja looduse vastandamine on lihtsustatud lähenemine, ehk just seetõttu oleme jõudnud ohtlikku äärmusesse, kus linnaruumis on  raske leida kokkupuutepunkte loodusega,» selgitas Kiivet puudujääki ruumihariduses.

Vestlusõhtu «Elu aed on metsikult ilus» ööülikooli avalik salvestus on 24. mail kell 18 Tartu ülikooli loodusmuuseumi seminarialal. Osalemine on tasuta.

Loodusfestivali korraldamist toetab keskkonnainvesteeringute keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles