Karlova ja Supilinna järel suundub rännaklavastus kaleidoskoopilisele Ülejõele

Raimu Hanson
, ajakirjanik
Copy
Näitleja Agur Seim (vasakul seljaga) leiutas koos publikurühmaga mullu Supilinnas motoriseeritud jalgratast.
Näitleja Agur Seim (vasakul seljaga) leiutas koos publikurühmaga mullu Supilinnas motoriseeritud jalgratast. Foto: Rasmus Kull

Näitleja ja lavastaja Jaanika Tammaru läheb taas läbi linna. Ja mitte üksinda. Tal on kaasa võtta kolleegid ja vabatahtlikud näitlemishuvilised ning publik. Tal on selleks kaasa võtta ka kahe eelmise aasta kogemused: Tartu linnaosi tutvustavad jalutus- ehk rännaklavastused «Läbi linna» toimusid mullu Supilinnas ja tunamullu Karlovas. Nüüd on järg Ülejõe käes.

«Selle aasta otsingud Ülejõel on kaleidoskoopilised,» ütles «Läbi linna: Ülejõe» eestvedaja ja lavastaja Jaanika Tammaru. «Ülejõe linnaosa identiteet koosneb väga erinevatest killukestest. Ajaloolisus kohtub tühermaaga, pargid futuristlike hoonetega, salasopid ja suured ühisruumid on kõrvuti endale kohad sisse võtnud. Meie rändame neist läbi, põimime kildudest omanäolise vitraaži, tutvustame ja tähistame Ülejõed kõikides tema variatsioonides.»

Jaanika Tammaru ühes eelmises «Läbi linna» lavastuses.
Jaanika Tammaru ühes eelmises «Läbi linna» lavastuses. Foto: Rasmus Kull

Nõnda nagu eelmised kaks «Läbi linna» jalutuslavastust, valmib ka tänavune linnajaost inspireerituna ja selle elanike endi mälestuste põhjal.

«Ületame sillad, ületame iseennast, ületame piirid tuttava ja müstilise vahel ja ülendame Ülejõe killud ja kihid millekski maagiliseks,» lisas Tammaru. «Ja kui oled jõudnud üle jõe ning vaatad tagasi, üle jõe, kas siis mitte kõik, mida näed, polegi Ülejõe?»

«Läbi linna: Ülejõe» vabaõhuetendused toimuvad õhtuti 1.–4. juunini ja 7.–10. juunini. Alguspunktiks on endine pärmivabrik (Pikk 58). Igal õhtul on viis algusaega: kell 18, 18.30, 19, 19.45 ja 20.15.

Trupi teavitusjuht Evelina Nõmme andis edasi ka publikule eriliselt vajalikke soovitusi: et etendus kestab poolteist tundi ja teekond Ülejõel läbitakse jalgsi, palutakse riietuda vastavalt ilmale ja kanda mugavaid jalatseid. Ja veel: sel aastal ei pääse rännakut vaatama lapsevankri või ratastooliga, sest piirkond on täis tõuse-langusi, treppe ja astmeid.

«Läbi linna» loomingulise meeskonna eesotsas on lavastaja Jaanika Tammaru kõrval dramaturg Kaija M Külm, kunstnik Inga Vares, produtsent Merilyn Elge, helikujundaja Kaarel Kuusk, valguslahenduste looja Margus Mauer jt.

Etendustel liiguvad tänavail ringi elukutselised näitlejad Laura Niils, Mariann Tammaru, Silva Pijon, Johannes R Sepping, Agur Seim ja Liisu Krass. Kaasa löövad Raatuse kooli noored, «Läbi linna» etenduste veteranid folklooriklubist Maatasa, kohalikud elanikud, muusikud, lapsed, tuvid ja teised linnud ning linn ise.

«Läbi linna» lavastused kuuluvad Euroopa kultuuripealinna Tartu põhiprogrammi. Viimane lavastus aastal 2024 võtab ette Annelinna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles