Kristiina Poska dirigeerib Eestis esimest korda ooperit Vanemuises

Tartu Postimees
Copy
Dirigeerib Kristiina Poska.
Dirigeerib Kristiina Poska. Foto: Sander Ilvest

Flandria sümfooniaorkestri peadirigent ja Läti rahvusliku sümfooniaorkestri esimene peakülalisdirigent Kristiina Poska juhatab täna ja 26. mail Vanemuise väikeses majas Wolfgang Amadeus Mozarti «Don Giovannit». Varem ei ole ta kodumaal ooperit dirigeerinud.

Vanemuise muusikajuht ja peadirigent Risto Joost avaldas heameelt, et rahvusvaheliselt lennuka karjääriga dirigent Kristiina Poska juhatab esimest korda Eestis ooperit just Vanemuise teatris.

«Kristiina Poska on üks oma generatsiooni juhtivamaid noori dirigente. Ta on Eestis dirigeerinud küll kontserte ja kontsertetendusi, ent mitte kordagi oopereid. Vanemuise muusikaosakonnal ja teatril tervikuna on suur au teha temaga koostööd Elmo Nüganeni lavastatud «Don Giovanni» hooaja kahel viimasel etendusel,» ütles Risto Joost.

Vanemuise sümfooniaorkestrile tähendab see Joosti sõnul nõudlikku ja arendavat võimalust luua ja kogeda seda ooperit uue nurga alt. «Ooperipublikule on see erakordne võimalus näha ja kuulda Poska säravat ja kirglikku ooperijuhatamist koduses teatrisaalis,» lisas ta.

Kristiina Poska on õppinud Eesti muusika- ja teatriakadeemias koorijuhtimist Toomas Kapteni juhendamisel. Ta jätkas õpinguid Berliini Hanns Eisleri muusikakõrgkoolis koori dirigeerimise erialal ning hiljem orkestri dirigeerimise erialal. Ta oli aastail 2012–2016 Berliini Komische Operi kapellmeister ja 2019–2020 Baseli teatri muusikajuht.

Poska on pälvinud rohkesti rahvusvahelist tunnustust. Ta on särava rahvusvahelise tegevuse eest tunnustatud ka 2013. aastal Eesti kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali aastapreemiaga. 2015. aastal nimetas muusikaajakiri Bachtrack Kristiina Poska maailma hõivatuimaks naisdirigendiks.

Elmo Nüganeni lavastatud ooper «Don Giovanni» on toonud tegijaile Eesti teatriauhindade jagamisel kaks muusikaauhinda. Muusikajuhi ja dirigendi töö eest sai muusikaauhinna Risto Joost ning Komtuuri rolli loomise eest Märt Jakobson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles