Tartu parimate meelelahutuspaikade ja kultuurielamuste giid

Copy
Foto: Unsplash

Tartu on linn, mis pakatab kultuurilisest särtsakusest, pakkudes rikkalikku ajalugu, kunsti, muusikat ja muud, mis peegeldab selle ainulaadset identiteeti ning tervitab saabuvaid külalisi üle maailma aastaringselt. Millist ajalugu peidab endas see kultuuriline linn? Tartu asustati esmakordselt soome-ugri hõimude poolt 5. sajandil pKr. Hiljem vallutasid selle piirkonna viikingid ja 11. sajandiks oli see saanud Novgorodi vabariigi osaks. Tartust sai keskajal oluline kaubanduskeskus ja 1224. aastal vallutasid selle Saksa rüütlid. Linn läks Balti ja Saksa alade koalitsiooni Liivimaa Konföderatsiooni koosseisu ning õitses kaubandus- ja kultuurikeskusena kuni 17.sajandini.

17. sajandil läks Tartu Rootsi võimu alla ning linnast sai oluline õppe- ja hariduskeskus. Tartu Ülikool asutati 1632. aastal ning sellest sai ka kiiresti üks juhtivaid akadeemilisi asutusi Põhja-Euroopas. Tänaseks on Tartu Ülikool üks populaarsemaid Eesti ülikoole Eesti ülikooliõpilaste seas ning palju saabub sinna õppima ka välisõpilasi.

Teise maailmasõja ajal okupeerisid Tartu Nõukogude väed ja see jäi Nõukogude võimu alla kuni Eesti taasiseseisvumiseni 1991. aastal. Sel perioodil kannatas Tartu hooletuse ja majandusseisaku all. Täna on Tartu elav ja dünaamiline linn, mis on tuntud oma rikkaliku ajaloo, kultuuripärandi ja elava kunstielu poolest. Meelelahutust ja selle võimalusi hoitakse au sees ning nende mitmekesisus on peadpööritavalt uhke. Linnast ei puudu ka kasiinod ning pokker on kujunenud linlaste jaoks hasartmängudest üheks populaarsemaks meelelahutusviisiks.

Giid Tartu avastamiseks ning meelelahutuskohad:

  • Ajaloolised vaatamisväärsused: Tartu ajalugu peegeldub arhitektuuris ja vaatamisväärsustes, mille hulka kuuluvad Tartu Ülikool, Toomemägi ja Raekoja plats. Need sihtkohad ei ole lihtsalt silmale ilusad, vaid meenutavad ka Tartu ajaloolist tähtsust ja kultuuripärandit.

  • Muuseumid ja galeriid: Tartus on palju muuseume ja galeriisid, mis tutvustavad Eesti ja rahvusvahelist kunsti, ajalugu ja kultuuri. Tartu Kunstimuuseumist Eesti Rahva Muuseumini on külastajatel võimalik tutvuda erinevate näitustega ja väljapanekutega, mis pakuvad aimu Tartu kultuurilisest identiteedist ning selle säilitamisest.

  • Festivalid ja üritused: Tartu on tuntud oma elava festivalimaastiku poolest, kus aastaringselt toimuvad üritused muusikast ja filmidest toidu ja õlleni. Festival Tartu Jazz, Eesti Laulu- ja Tantsupidu ning Tartu Toidu- ja Veinifestival on vaid mõned näited linna hoogsatest kultuurisündmustest. Esimene Laulupidu toimus just Tartus.

  • Muusika ja teater: Tartus on jõudsalt arenenud muusika- ja teatrivõimalused ning sellistes kohtades nagu Vanemuise teater ja Tartu Jazziklubi, kus esinevad regulaarselt kohalikud ja rahvusvahelised artistid. Ooperist ja balletist džässi ja rokini on alati midagi, mis sobib erinevatele maitsetele ja eelistustele. Lisaks korraldatakse suuri välifestivale, esinejatega üle kogu maailma.

  • Loodus: Tartu looduskeskkond pakub rohkelt võimalusi kultuuriga tutvumiseks ja nautimiseks. Emajõe kaldalt kuni linna ümbritsevate metsade ja parkideni on külastajatel võimalik sukelduda Tartu looduskaunisse ossa ja tutvuda selle kultuuripärandiga. Tartu linn on ka üks kõige rahulikuma liiklusega linnasid Eestis, pakkudes liiklejale nii uudset arhitektuuri kui ka ajaloolist vaadet Lõuna-Eesti maastikule.

Muusika ning festivalid on Tartu lahutamatuks osaks. Tartu on elava muusikaeluga linn Eestis, kus toimub aastaringselt erinevaid kontserte ja muusikafestivale. Siin on mõned Tartu parimad kontserdid ja muusikaüritused:

  1. Tartu Jazziklubi: Tartu Jazziklubi on populaarne koht, kus toimuvad regulaarselt džässikontserdid kohalike ja rahvusvaheliste artistidega.

  2. Tartu Lauluväljak: Tartu Lauluväljak on suur välipaik, kus aastaringselt toimuvad muusikafestivalid ja kontserdid, sealhulgas Tartu armastusfilmide festival ja Tartu hansapäevad.

  3. Vanemuise teater: Vanemuise teater on üks Tartu juhtivaid kultuuriasutusi, kus toimuvad mitmesugused muusikaetendused, sealhulgas ooperid, muusikalid ja klassikakontserdid.

  4. Genialistide Klubi: Genialistide Klubi on Tartus asuv kultuurikeskus, mis korraldab erinevaid muusikaüritusi, sealhulgas indie-, roki- ja elektroonilise muusika kontserte.

  5. Tartu Tudengipäevad: Tartu Tudengipäevad on iga-aastane Tartu üliõpilaskultuuri tähistav festival, mille raames toimuvad erinevad muusikaetendused, sealhulgas pop-, rokk- ja elektroonilise muusika kontserdid.

  6. Tartu Popfest: Tartu Popfest on iga-aastane Eesti popmuusikat tähistav muusikafestival, mille raames toimuvad mitmepäevased kontserdid ja muusikasündmused.

Olenemata sellest, kas olete kohalik või külaline, leiate Tartust kindlasti toredaid kontserte ja muusikaüritusi.

Tähelepanu! Tegemist on hasartmängu reklaamiga. Hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvuge reeglitega ja käituge vastutustundlikult!

Copy
Tagasi üles