Suurturniiril võtavad mõõtu Euroopa parimad jalgpallitüdrukud

Kristofer Seema
, reporter
Copy
Üks U17 neidude jalgpalli EMi kohtumine on Tamme staadionil juba peetud: Prantsusmaa (sinises) võitis Rootsit 3:0.
Üks U17 neidude jalgpalli EMi kohtumine on Tamme staadionil juba peetud: Prantsusmaa (sinises) võitis Rootsit 3:0. Foto: Liisi Troska/jalgpall.ee

Kolmes Eesti linnas, nimelt Tallinnas, Tartus ja Võrus, sai 14. mail avapaugu neidude jalgpalli U17 Euroopa meistrivõistluste finaalturniir. Kuigi Eesti koondist Tamme staadionil mängimas ei näe, saavad spordihuvilised vaatama minna Rootsi, Prantsusmaa, Inglismaa ja Poola oma vanuseklassi täielikke tippe.

Üks EMi B-alagrupi kohtumine on juba Tartus Tamme staadionil peetud, kui 14. mail toimunud pikalt väravateta viigis püsinud mängus võttis Prantsusmaa teise poolaja tabamustest Rootsi üle kindla 3:0 võidu.

Tartu neiud teevad ilma

Kui finaalturniiri avapäeval oli 2210 pealtvaatajat, siis Tamme staadionil käis mängu jälgimas 427 inimest. Eesti jalgpalli liidu avalike ja koostöösuhete osakonna juhataja Eva Nõmme sõnul on rahvusvahelise tippturniiri Eestisse toomisel ka hoopis pikaajalisemaid eesmärke, mille vilju saab lõigata alles aastate pärast.

Tamme staadioni muru hakati EMi finaalturniiriks ette valmistama varakult. «Ettevalmistusi alustati juba eelmise aasta lõpus. Tammeka poolelt oleme ka kuulnud, et muru kvaliteet on väga hea. Premiumi liiga kalendri saime niimoodi ümber mängida, et Tammekal on finaalturniiri ajal võõrsilmängud,» rääkis Nõmme.

Eesti U17 koondises mängib EMil ka kaks Tammeka naiskonna jalgpallurit: 17-aastane keskkaitsja Annegret Kala ja 16-aastane ründaja Aleksandra Kelli.

Mõlemad alustasid ka koondise A-alagrupi avamängus Šveitsi vastu kohtumist algkoosseisust. Eesti neidude U17 koondis pidi paraku Šveitsile 0:4 alla vanduma.

Nii Eesti naiste koondise kui ka Tammeka naiskonna peatreeneri Sirje Roopsi sõnul annab suurturniiri kogemus tüdrukutele palju juurde.

«Turniiri lähenedes oleme trennides neid tüdrukuid rohkem toetanud. Oleme nendega lisaks trenne teinud, sest liikumiskiirus on sellel tasemel veidi teine kui meil iga nädalavahetus meistriliigas,» tunnistas Roops.

Mõlemad U17 koondise juures pallivad Tartu tüdrukud on jalgpalli jõudnud omapärasel moel.

«Nad on noortekoondiste juures olnud pikemat aega. Nad on üdini Tartu inimesed. Annegret tegeles lapsena üldse rahvatantsu ja klaverimänguga. Aleksandra mängis alguses koos poistega jalkat ja käis võimlemistrennis,» kirjeldas Tammeka naiskonna peatreener.

Selles, kas suurturniiri käigus on võimalik ka välisklubide agentidele silma jääda, polnud Roops kindel. «Naiste jalgpall on suhteliselt värske spordiala. Suurturniirid on kindlasti need kohad, kuhu akadeemiate klubid on saatnud agendid kindlat tüüpi mängijaid otsima,» lisas ta.

Tüdrukute jalgpallifestival

Turniiri vältel toimuvad kõigis võõrustajalinnades tüdrukute jalgpallifestivalid.

«Meil tuleb tüdrukute jalgpallifestival 20. mail vahetult enne Poola ja Rootsi mängu Tamme staadionil. Oodatud on kõik tüdrukud vanuses 5–12,» lausus Nõmme.

Osalejaid ootavad üritustel ees vahvad sportlikud mängud ning lihtsamad jalgpalliharjutused. Kõik festivalidel osalejad saavad meeneks T-särgi ning pääsme finaalturniiri kohtumisele, mis algab vahetult pärast festivali lõppu.

«Turniiri teine pool ongi see, mis sellest kõigest Eestisse jääb. Me kutsume seda nii-öelda turniiri pärandiks, mille eesmärk on ka leida uusi naistreenereid ja tekitada tüdrukutele esimese jalgpalliga kokkupuute,» ütles jalgpalliliidu avalike ja koostöösuhete osakonna juhataja Eva Nõmme.

«Kui on rohkemate seast valida, siis jõuavad parimad ka treenerite juurde,» lisas ta.

Tartus Tamme staadionil toimuvad mängud

17. mai kell 19 Rootsi – Inglismaa

20. mai kell 13 Poola – Rootsi

allikas: jalgpall.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles