Kas Roosi promenaadi lõpust kaovad ka sinna ajastu märgiks jäetud okastraadid?

Liina Ludvig
, ajakirjanik
Copy
Okastraatidega ääristatud laudtee on osa Eesti Rahva Muuseumisse viivast Roosi promenaadist.
Okastraatidega ääristatud laudtee on osa Eesti Rahva Muuseumisse viivast Roosi promenaadist. Foto: Kristjan Teedema

Eile kirjutas Tartu Postimees, et vana Raadi lennuangaari kõrvale rajatud Roosi kettagolfipargi ümbert on kavas eemaldada vanad kukkumisohtlikud betoonpostid koos lahtise okastraadi ja metallsõrestikuga.

2016. aastal korrastustööde käigus Roosi tänava lõppu kavandatud laudteed ääristavad okstraadid jäävad alles. «Roosi tänava ja Muuseumi tee poolses küljes säilivad aiad ja laudtee olemasoleval kujul,» täpsustas linnavarade osakonna juhataja Kunnar Jürgenson.

Iseenesest ei ole tegemist muinsuskaitse all olevate ega miljööväärtuslike märkidega. Neid säilitab linn omal soovil kui oma aja märke, lisas Jürgenson.

Mittetulundusühing Roosi Discgolf korrastab sügisest Roosi 85 kinnistut nii, et see oleks ohutu ja läbitav. Eemaldatakse tuulemurru tagajärjel kahjustatud ja mahalangenud puud ning korrastatakse metsaala ääristav betoonpostidest aed, sealhulgas eemaldatakse maha kukkunud või kukkumas betoonpostid ning kogu kinnistu ulatuses postidelt maha langenud ja liikumist häirival kõrgusel olev lahtine okastraat ning metallsõrestik.

Roosi T87, 89 ja 85 kinnistutel eemaldatakse betoonpostid, mis on paralleelsed Roosi 91K kinnistut ääristava betoonaiaga.

Raadil asus osa endise Vene sõjaväe lennuvälja hooneid ja rajatisi. Sõjaväe käes oli üle 700 hektari, millest Tartus asus saja hektari jagu maad. Sisuliselt oli maa Puiestee ja Jänese tänavast alates mitmekordsete okastraat- või betoonaedadega suletud. Suletud alade sees olid omakorda piiratud ja eraldi valvatud alad. Näiteks oli praegusel Tartu loomade varjupaiga alal endine sõjaväe lennujaama kaugside keskuse kompleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles