Vanemuise sümfooniaorkester laseb kontserdisaalis vallale ettearvamatu triksteri

Tartu Postimees
Copy
Vanemuise sümfooniaorkestri ees on dirigent Risto Joost.
Vanemuise sümfooniaorkestri ees on dirigent Risto Joost. Foto: Tarmo Haud / Vanemuine

Vanemuise sümfooniaorkester lõpetab hooaja kontserdiga, mille kavas on Vanemuise peadirigendi Risto Joosti dirigeerimisel Rasmus Puuri uudisteos «Trikster» ja Tõnu Kõrvitsa «Vihma laulud vikerkaarele», kus fagotil soleerib kahekordne Grammy auhinna saamiseks nimetatud Martin Kuuskmann.

Kontserdi kunstilise juhi, Vanemuise teatri muusikajuhi ja peadirigendi Risto Joosti sõnul kõlab kontserdi esimeses pooles kodumaine muusika.

«Meie kontserdi avaloo kirjutas Vanemuise sümfooniaorkestrile Rasmus Puur. Tema «Trikster» on orkestrile nõudlik esitada ja publikule mänguline kuulata,» ütles Joost. «See on suurele orkestrikoosseisule kirjutatud lugu, nagu ka kontserti lõpetav Sergei Rahmaninovi «Sümfoonilised tantsud». Nii moodustavad need kaks teost omavahel silla.»

Rasmus Puuri inspireeris teost kirjutama triksteri tegelastüüp, keda tuleb ette ka meie mütoloogias mitmel kujul, näiteks krati või Vanapaganana.

«Triksteris on midagi kohutavalt kütkestavat, kaasa- ja ligitõmbavat, ta haarab ja tinistab meid ära. Ta võib meie ellu tuua ka värskust, elevust, särtsu. Kuid selline tüüp võib muuta kuju, muunduda, moonduda. Ta võib ühel hetkel olla ka väga ohtlik ja pöörata sinu vastu. See ahvatlus, ohu binaarsus ja pingeväli mind selle teose puhul inspireerisidki,» selgitas helilooja.

Kontserdi teise teosena kõlab Tõnu Kõrvitsa «Vihma laulud vikerkaarele». Teos on kirjutatud pühendusega üle maailma hinnatud fagotivirtuoosile Martin Kuuskmannile, kes astub Vanemuise sümfooniaorkestri hooaja lõppkontserdil üles solistina.

Fagotist Martin Kuuskmann.
Fagotist Martin Kuuskmann. Foto: Kaupo Kikkas / Vanemuine

««Vihma laulud vikerkaarele» on meloodiline jutustus, eleegiline teos fagotile ja keelpilliorkestrile,» ütles Joost. «Meil on erakordne võimalus tuua see teos lavale maailma tippklassi kuuluva instrumentalisti Martin Kuuskmanniga, keda ei näe just sageli Eestis sümfooniaorkestriga musitseerimas.»

Vanemuise sümfooniaorkestri hooaja lõppkontserdid toimuvad 12. mail kell 19 Vanemuise kontserdimajas, 13. mail kell 18 Jõhvi kontserdimajas ja 14. mail kell 17 Viimsi kultuuri- ja hariduskeskuses Artium.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles