Taimetervise nädal algab töövihiku esitlusega

Tartu Postimees
Copy
Tartu loodusmaja.
Tartu loodusmaja. Foto: Kristjan Teedema

Reedel, rahvusvahelisel taimetervise päeval esitletakse Tartu loodusmajas taimetervise töövihikut, saab kuulata loengut taimi kahjustavatest putukatest ja võtta osa orienteerumismängust. Üritusi toimub sel aastal nädala jagu.

Taimetervise olulisusele juhtis tähelepanu juba aasta alguses toimunud joonistusvõistlus, kuhu laekus pea 300 tööd. «Avapäeval esitleme taimetervise töövihikut «Taimetervise inspektori põnev töö», milles on kasutatud joonistusvõistlusel osalenud laste ja noorte joonistusi, ja ühtlasi autasustame autoreid,» rääkis maaeluministeeriumi taimetervise peaspetsialist Meelis Kõiv.

Rahvusvahelise taimetervise päevaga algav nädal pakub tegevusi kogu perele ning lõpeb taimelaadaga. Avapäeval on kõik oodatud osa võtma putukakostüümide võistlusest, saab kuulda loengut putukatest ja osaleda orienteerumismängus. Lisaks toimuvad mitmesugused teemaõhtud. Nädal tipneb perepäevaga 20. mail. «Soovime näidata teema olulisust erinevatele sihtrühmadele sobivalt, näiteks teemaõhtutest ja viktoriinist saab osa võtta ka veebi teel. Perepäeval saab nii töötubades meisterdada kui ka laadal taimi osta ja vahetada,» ütles Kõiv.

ÜRO peaassamblee otsusega kuulutati 12. mai rahvusvaheliseks taimetervise päevaks, et süvendada inimeste teadlikkust taimetervisest. Päeva tähistamise idee tekkis 2020. aastal, rahvusvahelise taimetervise aasta raames, et hoida taimetervise kui valdkonna tähtsust pidevalt päevakorral.

Rohkem infot leiab põllumajandus- ja toiduameti kodulehelt ja Facebookist.

Ajakava

12. mai 15–18.30 taimetervise päev

Tartu loodusmaja territooriumil saab mängida taimeterviseteemalist orienteerumismängu, tutvustame uut taimetervise töövihikut ning kuulame loengut (vaadatav ka veebis) taimi kahjustavatest putukatest. Kutsume kõiki taimetervise päeval osalema putukakostüümides. Parimatele kostüümidele auhinnad!

15. mai 17.30 «Puidust pakendid meie ümber» (ka veebis)

Millised taimekahjustajad võivad end peita puidust pakendites ning mis kahju nad teevad?

16. mai 17.30 «Põllult taldrikule» (ka veebis)

Räägime kartulist ja kartulikahjustajatest, teeme ise tärklist, meisterdame kartulitempleid, liimime kartuliga.

18. mai 17.30 «Reisi targalt» (ka veebis)

Kordame üle, milliseid reegleid pead tundma, kui soovid tuua teistest riikidest taimi, puuvilju, seemneid ja muud, ja mängime kohvrimängu.

19. mai 17.30 «Luubi all» (ka veebis)

Kohal on maaelu teadmuskeskuse taimetervise ja mikrobioloogia labori spetsialistid, kes tutvustavad taimekahjustajate liikide määramisega seotud põnevat tööd. Vaatame taimekahjustajaid mikroskoobi abil.

20. mai 10–13 perepäev koos taimelaadaga

Tartu loodusmaja igakuine perepäev mitmesuguste tegevustega taimede ja taimetervise teemal, avatud ka talveaed ja loomatuba. Toimub taimede müük ja kõigile avatud taimelaat, selgitame taimede müügiga seotud taimetervise reegleid. Avatud taimeterviserada pargis. Perepäeva osavõtutasu on 3 eurot.

Allikas: maaeluministeerium

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles